Institutionele beleggers weten bitcoin te vinden, ondanks onzekerheden op macro-niveau

De bitcoin koers heeft de afgelopen week behoorlijke tikken gehad vanwege de onzekerheid op macro-niveau die boven de markt hangt. Renteverhogingen van de Amerikaanse Federal Reserve die steeds dichterbij lijken te komen en het conflict in Oekraïne dat langzaam naar een kookpunt beweegt. Het zijn signalen voor investeerders om te proberen risico uit hun portfolio te halen door onder andere bitcoin en aandelen te verkopen. Dat geldt echter niet voor iedereen.

Het lijkt erop dat met name institutionele beleggers de afgelopen dagen hun kans schoon zagen om relatief goedkoop in bitcoin te stappen. Institutionele bitcoin-fondsen noteerden de afgelopen week namelijk een instroom van 89 miljoen dollar (78 miljoen euro). Opvallend is dat met name bitcoin het goed deed, want ether-fondsen zagen juist een uitstroom van 15,2 miljoen dollar (13,4 miljoen euro). Het heeft er alle schijn van dat de meer verfijnde investeerder wel toekomstmuziek ziet in bitcoin.

Instroom van over de hele maand

Waar bitcoin deze week een instroom van 89 miljoen dollar mocht noteren, staat het voor de afgelopen maand zelfs op een plus van 178,3 miljoen dollar (157 miljoen euro). Ter vergelijking, fondsen waar je in ether kunt investeren staan deze maand op een netto-uitstroom van 2,6 miljoen euro. Vooral bitcoin is op dit moment dus in trek bij de grotere investeerders. Hetgeen bijzonder is gezien de prijsactie momenteel niet goed is.

Ondanks een plus van ongeveer 1,5 procent vandaag na een stijging naar 38.800 dollar (34.200 dollar) heeft bitcoin de wind nog niet bepaald mee in 2022. Voor de afgelopen 7 dagen staat er een min van 11,57 procent en voor de afgelopen 3 maanden zelfs een min van 34,19 procent. Vanaf 1 januari gemeten noteert bitcoin een min van precies 16 procent.

Het is afwachten in hoeverre de correctie nog doorzet. Vrijwel de gehele markt was er na het opklimmen naar 45.000 dollar vanaf het lokale dieptepunt van 32.900 dollar (29.000 euro) op 24 januari van overtuigd dat de bodem bereikt was. Een nieuwe koersval bracht ons echter terug naar de 36.000 dollar (31.700 euro) en heeft ook de angst weer teruggebracht. De eerste horde lijkt nu de 40.000 dollar (35.200 euro) voordat we weer echt omhoog kunnen kijken.

Bitcoin niet als enige in trek

Bitcoin is niet als enige cryptocurrency in trek bij institutionele beleggers. Ethereum heeft het wat dat betreft misschien even lastig, maar bij Avalanche halen ze momenteel grote bedragen op. Zo zag men bij Avalance een instroom van 25 miljoen dollar, waarmee de concurrent van Ethereum het momenteel goed doet. Ook Solana zag een netto-instroom van 1,2 miljoen dollar.

De laatste gegevens markeren de vijfde achtereenvolgende week van netto-instromen vanuit zowel Europa als Amerika. Waarbij het vooral de laatste was die daaraan een grote bijdrage leverde met een instroom van 101 miljoen dollar (89 miljoen euro).

Bitcoin is nog altijd verreweg de grootste asset op de balans van institutionele beleggers met een totaal van 34,1 miljard dollar (30 miljard euro) aan institutioneel geld. Ethereum volgt op plek twee met 12,2 miljard dollar (10,8 miljard euro). Daarna volgen Binance en Litecoin met een respectievelijke 429 miljoen dollar en 192 miljoen dollar (378 en 169 miljoen euro). Waarmee duidelijk is dat bitcoin en ether nog weinig te duchten hebben van de concurrentie.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.