Intelligence Report bitcoin analyse #27: de bitcoin spiral

The Rational Root komt elke week met een nieuwe technische analyse. De wereldberoemde analist brengt samen met BTC Direct een exclusieve en uitgebreide kijk op de koers van bitcoin

De bitcoin crash

Er is van alles gebeurd afgelopen week, daarom hebben we extra veel charts! We zijn niet alleen van de Mezzanine terug naar de Floor gevallen (chart behandelen we in de volledige analyse), maar ook zijn we inmiddels gezakt onder de Realized Price; de gemiddelde aankoopprijs van alle bitcoiners.

Er heerst volledige gekte in de crypto markt: naast de recessie die op de loer ligt en de Federal Reserve die de rente ophoogde met 75 basispunten – de grootste ophoging in bijna 30 jaar – was er ook een bankrun op crypto. 

Opnames van crypto werden door verschillende yield-platformen ‘tijdelijk’ gepauzeerd. Het bekende motto onder bitcoiners, ‘Not your keys, not your coins’, werd op de proef gesteld. Flink wat margin-calls en liquidaties zorgden voor korte termijn pijn, maar lange termijn fijn. Niet leuk vanwege de prijs correctie, maar eigenlijk een heel gezonde reset.

De klassieke spiraal van de Root

We beginnen vandaag met de spiraal chart, waarbij één rotatie 4 jaar voorstelt. De prijs van bitcoin is in onderstaande grafiek gekleurd op basis van korte termijn houder gedrag in bull- en bearmarkt kleuren. Groen is de bullmarkt, en rood de bearmarkt.

We gaan kijken naar de oranje lijnen (rechts onderin de cirkel): bij alle cycli is dit het begin van een bearmarkt geweest. De eerste keer dat we bij een oranje lijn kwamen, was de markt van 2014.

Daar zien we dat, vanaf het eerste rode puntje, een bearmarkt ontstond van 325 dagen. Bij de tweede cirkel komt dat uit op 319 dagen (markt van 2018). En nu zitten we op dag 195. 

Als we deze oranje lijn vervolgens doortrekken, zien we dat we kort bij het einde van het jaar komen. Dit zijn nog een dikke 100 dagen die een potentiële bearmarkt kunnen worden. Dat is te zien aan de 4-jarige spiraal.

Vergelijking met 2014 en 2018 cycli

Dan gaan we nu kijken naar de cyclus vanaf de top die in april is gemaakt. Dit hebben we al eens eerder gedaan in vorige analyses. De april top is niet de all time high, maar die kiezen we met een reden die we al eerder omschreven; dit was een top die gemaakt was door korte termijn holders. De ‘echte’ all time high was tot stand gekomen zonder een grote hype.

Je ziet per cyclus hoe de hype verdwijnt en hoe daarna de koers door de Realized Price heen zakt. Deze Realized Price is voor de huidige cyclus een stuk hoger dan die van 2018 en 2014. 

Het oranje gekleurde gebied in de grafiek is in het verleden altijd een goed koopmoment geweest. Dit is wanneer de koers onder de realized price komt. In 2013 was dat wat langer en in 2017 wat korter. Een bodem (zijwaarts) van 1 jaar lang is niet ondenkbaar, dit is namelijk al gebeurd in 2014.

Verder lezen?

Wil jij de bijbehorende tekst en de andere grafiek ook bekijken? Dat kan gratis op het platform van BTC Direct!

Maak een account aan – als je die nog niet hebt – meld je aan met vouchercode ROOT en krijg zelfs 10 euro gratis crypto.

Lees hier!

Als je wel al een account hebt, kan je inloggen en op het kopje ‘nieuws’ klikken. Daar vind je de laatste exclusieve analyse.


Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • wat een zever verkoopt die Kasper !

  18 juni 2022
 • Op moment van mijn reactie, is bitcoin ingestort, onder de 19.000 euries op weg naar de 18.
  Game over, miners kunnen dit niet bijhouden, het word dan ook onlogisch als iets goedkoper word dan wat het kost om te produceren, dan mag je ervanuit gaan dat bepaalde partijen de boel drukken, expres.

  Net als bij goud zal er een club als GATA nodig zijn die 15 jaar moet procederen om de waarheid naar boven te krijgen, namelijk dat goud en zilver contracten een grote oplichting zijn, waarna vervolgens er eigenlijk niks veranderd aka business as usual.

  18 juni 2022
 • Hi Kasper, super leuke technische analyses die je hier deelt. En ja die gelden voor bull en bearmarkt in algemeen. Net zoals er ook voor iedereen inflatie geld over de jaren heen. Keuze die je als beleggger moet maken, investeer ik in assets of zaken die intrensiek rendement kunnen maken of investeer ik in crypto. Voor beiden gaat mogelijk de analyse op maar kans bij crypto is alleen lager om dat het intrinsiek geen waarde heeft. Just an other opinion 😊

  18 juni 2022
 • Veel blabla en technisch gezeik maandenlang. Ondertussen verliezen er zoveel mensen zoveel centen, zeg dan gewoon dat ge er geen kloten van kent. Stop met alles op te hemelen. Nitwits….

  18 juni 2022