Er wordt op Google veel gezocht naar bitcoin en dat heeft allemaal met de prijs te maken

De bitcoin koers maakt een sprong in het diepe, en dat zorgt voor meer wereldwijde interesse in bitcoin. Volgens cijfers van Google Trends wordt er nu bijna net zoveel gezocht op bitcoin als eind oktober. Toen steeg de prijs van bitcoin met veertig procent na een positieve toespraak van de Chinese president Xi Jinping. Je zou de voorzichtige conclusie kunnen trekken dat mensen wachten op een goed koopmoment, en Google gebruiken om hiervan op de hoogte te blijven.

Vernieuwde interesse in bitcoin

Bitcoin is nog lang niet dood. Grote koersbewegingen komen nog altijd in het mainstream nieuws, en dat zorgt voor meer interesse in bitcoin en cryptocurrency. Zo ook de koersbeweging van vorige week en vandaag.

Google vergelijkt de interesse altijd met het hoogtepunt van een bepaalde periode, deze datum krijgt indexcijfer 100 toegekend. De piek van de afgelopen 90 dagen was op 26 oktober, de dag dat bitcoin veertig procent in een dag steeg. Afgelopen vrijdag haalde bitcoin als zoekterm indexcijfer 80. De interesse naar bitcoin was dus bijna net zo hoog als op die beroemde 26 oktober.

Vooral veel zoekopdrachten in Afrika

Opvallend is dat er veel vanuit Afrika gezocht wordt naar bitcoin. Volgens Google is bitcoin vooral in Nigeria populair, gevolgd door Zuid-Afrika en Ghana. Daarna volgt Oostenrijk en Zwitserland. Nederland kunnen we terugvinden op de achtste plek.

Je zou verwachten dat er in Amerika veel wordt gegoogled. Bitcoin lijkt daar te leven, door de lancering van Bakkt, het toekennen van een vergunning aan Fidelity en het indienen van meerdere bitcoin etf-aanvragen. Maar schijn bedriegt, Amerika komen we pas tegen op de negentiende plaats.

Ook VPN-diensten kunnen een rol spelen in deze cijfers.

Maar nog lang niet op het oude niveau

Zit je zelf in bitcoin, dan lijkt het alsof je overal bitcoin tegenkomt. Maar de interesse van de gewone man naar bitcoin lijkt nog op zich te laten wachten. Het zoekvolume naar bitcoin bereikte een hoogtepunt in de week van 17 december tot en met 23 december 2017. Dat was de week nadat bitcoin zijn hoogste koers ooit noteerde.

Daarna is de interesse naar bitcoin wat vervaagd. Dit jaar steeg de interesse in bitcoin echter weer wat. In de week van 23 tot en met 26 juni werd er relatief veel naar bitcoin gezocht. Afgelopen week krijgt de interesse naar bitcoin indexcijfer 9, in vergelijking tot eind december 2017.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.