Bitcoin en altcoins diep in het rood, maar markt kan snel sterker worden

De cryptocurrency koersen kleuren weer dieprood. Bitcoin heeft ten opzichte van gisteren 4,4% moeten inleveren en is gezakt tot onder 28.000 euro. Maar de grote verliezen werden geleden door de altcoins.

Toch gloort er hoop aan de horizon, de markt voor bitcoin kan namelijk snel sterker worden.

Dumpen Aziaten Ethereum?

De Ethereum koers daalt met 7% en wordt op het moment van schrijven verhandeld voor 1.830 euro. Het dieptepunt werd vanochtend om 04:30 uur behaald. Dit soort nachtelijke dwalingen vallen qua tijdstip samen met het wakker worden van Aziatische handelaren.

In veel Aziatische landen is het gebruikelijk dat particulieren accounts openen bij een broker, geld storten en een medewerker van de crypto-broker laten handelen in hun naam. Deze openen allemaal tussen 08:00 en 10:00 uur lokale tijd, dan liggen wij nog in ons bed.

Dit geldt overigens niet alleen voor dalingen, rond hetzelfde tijdstip zijn ook vaak genoeg flinke stijgingen waarneembaar.

Iets om naar uit te kijken, is dat de Ethereum Foundation via via heeft aangekondigd op 8 juni over te gaan op proof of stake. Dit geldt niet voor de hoofdblockchain, maar alleen voor het testnet Ropen. Als dit voorspoedig verloopt, dan kan de echte blockchain van Ethereum binnen een paar maanden volgen.

Polkadot zakt 12%

We schrijven te weinig over Polkadot de laatste tijd. Het blijft een interessant blockchainexperiment, vooral hoe ze veilingen organiseren zodat andere bedrijven delen van hun blockchain mogen gebruiken. Helaas is het qua koers niet veel om over naar huis te schrijven. De afgelopen 24 uur heeft de waarde 12% moeten inleveren.

De koers van Polkadot is ongeveer 9 euro, wat een verschil met een half jaar geleden toen de all time high van 48 euro werd behaald. De bearmarkt wordt zo wel heel makkelijk cijfermatig onderbouwd.

Polkadot heeft aangekondigd dat Decoded, hun grootste evenement ooit zal plaatsvinden op 29 en 30 juni. Wellicht dat er richting die datum nog een kleine hype-run in zit, of dat er op dat evenement zelf iets bullish wordt aangekondigd. Bij crypto geldt overigens vaak de regel buy the rumour, sell the news. Dit betekent dat de hype zorgt voor een stijging, maar als het eenmaal zo ver is dan verkopen velen hun coins.

Weinig interesse in bitcoin

Doordat de bitcoin koers zo hard is gedaald de afgelopen maand, zijn er veel long-posities gesloten. Dit zijn contracten die handelaren openen, om te gokken op een hogere waarde van bitcoin. Als de koers dan onverhoopt daalt, dan moeten deze handelaren hun positie sluiten of meer bitcoin betalen om hun contract open te houden.

Wat we nu zien is dat de open interest aan het dalen is. Dit betekent dat er steeds minder handelaren het aandurven om hun long-positie open te houden of om een nieuwe long te openen. Ook nemen handelaren winst uit hun shortposities (short = gokken op daling). Dit is een goede indicatie dat het sentiment op de markt vrij negatief is.

Onderstaande grafiek komt van onderzoeksbureau Arcane en laat zien dat de open interest sinds deze maand weer daalt. Gedurende een lange periode is de open interest gestegen, dat geeft deels aan dat de markt bullish is, maar ook dat het steeds toegankelijker wordt om een positie te openen.

Afname open interest en daling bitcoin is positief

Iets meer uitleg over open interest. Dit is een soort wedstrijd touwtrekken tussen longs en shorts. Voor elk contract moet er een koper en een verkoper zijn, net als je aan beide kanten van het touw bikkels nodig hebt. Vanaf het moment dat een shorter of longer een contract aangaat en deze nog niet is gesloten, wordt het contract beschouwd als open.

Omdat je met deze contracten niet op de normale markt bitcoin koopt of verkoopt, is open interest een afgeleide, secundaire markt. Als de bitcoin koers (primaire markt) stijgt en er een stijging van de open interest (secundaire markt) plaatsvindt, dan is dit een indicatie van een opwaartse trend. Op dit moment is het tegenovergestelde gaande, beide dalen en de markt lijkt in zak en as te zitten. Maar volgens de theorie zou de markt nu juist sterker moeten worden.

PrijsOpen interestBetekenis
StijgtStijgtMarkt is sterk
StijgtDaaltMarkt wordt zwakker
DaaltStijgtMarkt is zwak
DaaltDaaltMarkt wordt sterker

Deze theorie is overigens gestoeld op data van de aandelenmarkt, niet op die van de cryptomarkt. Hierdoor is niet met 100% zekerheid te zeggen hoeveel de prijs en de open interest moeten dalen om een indicatie tot een ommekeer te geven.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.