Internationale Vrouwendag in crypto, hoe staan we ervoor?
Het is vandaag Internationale Vrouwendag. Een goed moment om te kijken of de cryptowereld ook een platform biedt aan vrouwen in fintech. Spoiler: we zijn er nog niet.
Weinig diversiteit
Als je de line-ups bekijkt van verschillende crypto- en blockchainconferenties dan valt op (of juist niet) dat mannen oververtegenwoordigd zijn, en dat dat vaak nog als norm wordt geaccepteerd.
Een gebrek aan vrouwelijke sprekers betekent ook een gebrek aan diversiteit aan invalshoeken. En dat is voor iedereen jammer.
“Als alles wat je te bieden hebt een eindeloze parade van rijke blanke mannen is, dan zijn er veel perspectieven op crypto en blockchain die gemist worden. Het diversiteitsprobleem wordt pijnlijk duidelijk op conferenties, waar een sterke afwezigheid is van vrouwelijke gezichten,” vertelt Michelle Roberts, directeur van Ensono.
“Ik heb veel op technologieconferenties gesproken, en vaak ben ik de enige vrouw in het panel, soms zelfs in de hele zaal, en dat kan zeker ontmoedigend zijn.”
Roberts gaat door: “Panels en conferenties waar vrouwen ondervertegenwoordigd zijn versterken simpelweg het probleem. Vrouwen zien hoe ondervertegenwoordigd ze zijn, en nemen aan dat het niet de juiste carrière voor hen is.”
Vijf procent in branche is vrouw
Erica Stanford, cryptocurrency-investeerder en ICO-consultant, was zo gefrustreerd over het gebrek aan diversiteit aan sprekers, dat ze haar eigen conferenties is gaan organiseren.
Netwerkevenementen zijn meestal gevuld met blanke mannen, vertelt ze. Het kost haar heel erg veel moeite om genoeg vrouwelijke sprekers bij elkaar te krijgen. In Londen is slecht vijf procent van alle mensen in de branche vrouw.
Antonoupolos weigert vrouwonvriendelijke conferentie
Op dit moment is de Hong Kong Blockchain Week 2019 in volle gang. Schrijver Andreas Antonoupolos was ook uitgenodigd om te komen spreken. Hij kwam erachter dat als je een standje hebt je vrouwelijke Russische modellen kan inhuren. Ook las hij dat je je business meetings kracht bij kan zetten door “Business meeting models” in te huren.
I was invited to this conference. This right here would have been a breach of contract if they allowed it.
Good to know, adding the organizers to the blackest of blacklists.
Speakers in blockchain: you can (should) prohibit this kind of behavior in your contract. https://t.co/8CcleOlVR4
— Andreas M. Antonopoulos (@aantonop) 28 februari 2019
In reactie hierop heeft de populaire spreker het evenement toegevoegd aan zijn blacklist. Hij roept andere sprekers op om contractueel vast te leggen om dit soort praktijken te weigeren.
Hij heeft zich hier bij een bepaalde groep niet populair gemaakt. Antonoupolos kreeg een boel DM’s (persoonlijke berichten) waarin hij voor homo werd uitgemaakt en dat hij een viespeuk is. Ook werd er door velen lacherig gedaan over zijn standpunt.
Final thought:
A few trolls attempted to shame me with homophobic DMs and claims that I’m a pervert.
The reason you think I can be shamed by claims on my sexuality is because you’re projecting your insecurities on me.
Me?
Comfortable in my own skin. Imagine that.
— Andreas M. Antonopoulos (@aantonop) 1 maart 2019
Het voorbeeld van een van de grootste namen in de cryptowereld is het bewijs dat er nog genoeg werk te verzetten is. Hopelijk reikt zijn invloed ver genoeg.
Marion Vogel, directeur van æternity: “De crypto-scène begon als een door mannen gedomineerde branche en dat zal waarschijnlijk nog een tijd zo blijven. Dat is goed, maar laten we ook de nadruk leggen op niet alleen het verwelkomen van vrouwen in de ruimte, maar ook op het laten aantonen en demonstreren van hun vaardigheden. Ik denk dat elke getalenteerde persoon een thuis vindt in crypto, ongeacht geslacht. ”
Disclaimer: Bij BTC Direct werken vijfentwintig mannen en vijf vrouwen.