Waarschuwing: investeerder verloor 80.000 dollar aan Ethereum in 2 minuten
Met cryptocurrency ben jij jouw eigen bank, maar dat eigenaarschap brengt wel verantwoordelijkheden met zich mee. Op internet circuleert het verhaal van Yaniv, die in twee minuten 80.000 dollar aan Ethereum en NEO is kwijtgeraakt aan hackers. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
In twee minuten alles kwijt
In een interview met Cryptopotato vertelt investeerder Yaniv hoe hij zijn cryptomunten is kwijtgeraakt. Yaniv is geen onbekende met cryptocurrency, hij is al actief sinds 2013. Voorbeelden van eerdere hacks in de cryptowereld, bijvoorbeeld die van MT. Gox, zijn bij hem bekend.
Yaniv had problemen met zijn Trezor hardware wallet, dus besloot hij zijn Ethereum en NEO tokens tijdelijk op een andere wallet op te slaan.
Na enige tijd aan research besloot hij dat Exodus de meest geschikte wallet was om zijn coins naartoe te sturen. Wat hij niet wist, is dat hij een neppe versie van de wallet had gedownload. In plaats van de originele titel stond er ‘Exodus Wallet Mobile’. Dat zie je ook op onderstaand screenshot terug (ook had hij zijn telefoon moeten opladen, maar dat terzijde).
Hackers hadden vrij spel
Toen Yaniv de wallet had geïnstalleerd en geopend, werd hem gevraagd zijn keys, de toegang tot zijn cryptomunten, in te vullen. Maar wat Yaniv niet door had, was dat hij zijn gevoelige gegevens had ingevoerd in een phising-app.
Hij klikte door, en de app sloot af. Toen hij de web-wallet van Exodus opende, zag hij dat zijn balans binnen twee minuten leeg was. Op dat moment hadden zijn coins een waarde van 80.000 dollar (67.376 euro). Oef..
De screenshot hieronder is van Ethereum block explorer Etherscan, je ziet dat ruim 200 ether in enkele seconden is verplaatst.
Wees altijd voorzichtig met je cryptocurrency’s
Je eigen cryptocurrency’s beheren brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee. Vanwege die verantwoordelijkheden gaf Yaniv niet de schuld aan cryptocurrency’s en zei hij dat hij nog steeds vertrouwen heeft in crypto.
Hij hoopt met zijn verhaal dat mensen leren om niet hun concentratie te verliezen als het om cryptocurrency’s gaat, zelfs niet voor een paar seconden. Dat kan je al fataal zijn.
Eén van de belangrijkste tips? Onderzoek grondig of de wallet die jij wil gebruiken van een betrouwbare partij is. Bekijk je bijvoorbeeld de reviews van de neppe Exodus wallet, dan zie je veel negatieve beoordelingen. Ook is de phising-app een stuk minder gedownload dan de originele versie van Exodus.
Daarnaast kan het handig zijn om niet al je cryptomunten op dezelfde plek op te slaan. Het beste is volgens Yaniv om je cryptomunten op verschillende hardware wallets op te slaan. Wanneer iemand aan de keys komt van één van je hardware wallets, zijn je andere cryptomunten dan tenminste veilig.