Zwitserland keurt voor het eerst een bitcoin en cryptocurrency investeringsfonds goed

De Zwitserse financiële waakhond FINMA (Financial Market Supervisory Authority) heeft goedkeuring gegeven voor het eerste investeringsfonds dat voornamelijk in cryptocurrency zal investeren. Dat schrijft persbureau Reuters vandaag.

Alleen beschikbaar voor gekwalificeerde beleggers

De FINMA zegt dat het nieuwe fonds, het Crypto Market Index Fund, alleen beschikbaar is voor gekwalificeerde beleggers en onder de categorie ‘andere fondsen en alternatieve beleggingsfondsen’ valt, en daarom bepaalde risico’s voor klanten met zich meebrengt. Met bepaalde risico’s bedoelt de FINMA hogere risico’s.

Voldoende volume

Met betrekking tot die potentiële risico’s legde FINMA uit dat goedkeuring gerechtvaardigd is na goed onderzoek naar specifieke vereisten. Deze omvatten de toevoeging van bepaalde cryptocurrency’s in het fonds, die coins moeten in ieder geval voldoende handelsvolume hebben. Denk hierbij aan crypto’s met een bewezen geschiedenis zoals bitcoin, ethereum enzovoort.

‘Om serieuze innovatie mogelijk te maken, past FINMA de bestaande bepalingen van de financiële marktwetten op een consequent technologieneutrale manier toe,’ aldus de verklaring van de toezichthouder in het artikel van Reuters.

Daarnaast mag er alleen in het fonds geïnvesteerd worden via platformen die vallen onder de jurisdictie van de FATF (Financial Action Task Force). Uiteraard moeten al deze platformen voldoen aan de antiwitwasregelgeving.

Zwitserland loopt voor op rest van Europa

De Zwitserse toezichthouder heeft de afgelopen jaren al verschillende vergelijkbare cryptocurrency-georiënteerde producten goedgekeurd. Los daarvan hebben bedrijven zoals 21Shares en CoinShares meerdere op de beurs verhandelde producten op de SIX Exchange gelanceerd.

Je merkt aan alles dat Zwitserland de crypto-industrie naar zich toe wil trekken, sinds vorig jaar mag de lokale bevolking in het Zwitserse kanton Zug hun belastingen betalen in Bitcoin en Ethereum. Dat klinkt mooi, maar stel dat je vorig jaar je bitcoin had gebruikt om belasting te betalen, dan had je de bullrun gemist.

Daarnaast was het voormalige Libra Foundation van Facebook ook gevestigd in Zwitserland. Sinds februari mag één van de oudste Zwitserse banken handel in bitcoin, ethereum, bitcoin cash en tezos aanbieden. Evrard Bordier, managing partner bij Bordier, zei dat de bank een toenemende vraag van haar klanten zag om te investeren in cryptocurrency’s en om hun portefeuilles te diversifiëren.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.