Investeringslegende Jeremy Grantham: ‘Bereid je voor op knappen van de superbubbel’

Investeringslegende Jeremy Grantham ziet het op dit moment somber in voor de financiële markten. Grantham spreekt van een “superbubbel” die bezig is aan zijn “laatste kunstje”, waarmee hij doelt op de korte rally van de afgelopen weken die investeerders weer naar binnen gelokt heeft.

Op weg naar een superbubbel

Jeremy Grantham is er in ieder geval van overtuigd dat de afgelopen rally een zogenaamde bearmarkt rally was. Een korte opleving tijdens de bearmarkt, die mensen onterecht het idee geeft dat de ellende voorbij is. In een nieuwe paper van woensdag 31 augustus, schrijft Grantham dat de superbubbel die op knappen staat een gebeurtenis is die je nergens mee kunt vergelijken. Toch probeert Grantham het huidige scenario te vergelijken met voorgaande superbubbels.

“Eén van de eigenschappen van een superbubbel is een bearmarkt rally na de eerste fase van dalingen, die plaatsvindt voordat de economie in de problemen lijkt te zitten. In alle drie de voorgaande gevallen van een superbubbel, herstelde de markt een beetje van de verliezen, lokte het de investeerders weer naar binnen, om vervolgens aan een nieuwe scherpe daling te begonnen. De rally van afgelopen zomer past perfect in dat patroon”, aldus de investeringslegende.

Alle markten voelen de pijn

Niet alleen bitcoin en de cryptomarkt, die vanaf het begin van 2022 ruim 50 procent verloren zijn, hebben het zwaar met de situatie. Ook de aandelenmarkten moeten voor dit jaar vooral rode cijfers opschrijven. Na de voorlopige bodem van midden-juni leek het optimisme terug in de markt te sluipen. Alle financiële assets begonnen aan een herstelperiode en er was optimisme over de dalende inflatie.

Het nieuwsplatform van BTC Direct, waarop jij nu dit artikel leest, gaat veranderen. De website wordt overgenomen door onze partner BLOX. Hierdoor gaan een aantal dingen veranderen. Benieuwd wat? Klik dan op de afbeelding of deze link: https://nieuws.btcdirect.eu/btc-direct-nieuws-wordt-blox-nieuws/

De realiteit is echter dat de Amerikaanse inflatie nog altijd 8,5 procent bedraagt en dat de Federal Reserve er alles aan wil doen om die terug te brengen tot de doelstelling van 2 procent. Die intentie werd afgelopen weekend tijdens het Jackson Hole Symposium herhaald. Kort na de toespraak van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell, begonnen alle markten aan een nieuwe duikvlucht.

Het heeft er alle schijn van dat we in ieder geval de komende maanden nog moeten dealen met renteverhogingen. Een beleidskeuze van de Federal Reserve die nodig is om de inflatie terug te brengen naar een meer behapbaar niveau. De sterke banenmarkt in de Verenigde Staten maakt het voor de Federal Reserve relatief makkelijk om dat de komende maanden vol te houden, zonder de economie om zeep te helpen.

Grantham neemt ons mee in het verleden

In zijn nieuwe paper duikt Grantham ook de geschiedenis in om te laten zien dat een bearmarkt rally vaker voorkomt tijdens superbubbels. Tijdens de beurskrach van 1929, waarbij de markt in november van dat jaar een voorlopig dieptepunt bereikte, veerde de boel ook met 46 tot 55 procent op richting april 1930. Daarna werden de volgende dalingen ingezet. Precies datgene lijkt zich nu ook met bitcoin uit te spelen. Vanaf de voorlopige bodem van 17.600 dollar van juni boekt bitcoin immers ook een koerswinst van ruim 40 procent met het bereiken van de koers van 25.000 dollar.

Ook in 1973 boekte de S&P 500 een koerswinst van 59 procent vanaf de bodem, om vervolgens weer aan een terugval te beginnen. De boodschap van Grantham is vooral dat we niet te vroeg moeten juichen bij iedere opleving en de zaak realistisch moeten bekijken. Macro-economisch gezien ziet de situatie er nog altijd wankel uit en zijn er weinig argumenten voor een duurzame opleving van de markt. 


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.