Investeringslegende Stanley Druckenmiller ziet “hoge kans” op decennium van vlakke koersen

De tegenvallende Amerikaanse inflatiecijfers van 13 september hebben de angst weer compleet teruggebracht in de markt. Als reactie op die slechte cijfers beleefden vrijwel alle financiële markten hun slechtste dag sinds juni 2020. Op diezelfde dag zei investeringslegende Stanley Druckenmiller dat de pijn waarschijnlijk niet tijdelijk is.

“Decennium van vlakke koersen”

Stanley Druckenmiller is al jaren één van de meest gerespecteerde figuren op Wall Street, die nu aangeeft dat de ellende weleens lang kan aanhouden. “Er is een kans dat de markt, op zijn best, de komende tien jaar vlak kan zijn, waarmee we een met 1966 en 1982 vergelijkbare periode ingaan”, aldus Druckenmiller in gesprek met Palantir CEO Alex Karp.

De razende inflatie, centrale banken die massaal de rente verhogen, deglobalisatie van de wereldeconomie en de oorlog in Oekraïne brengen volgens Druckenmiller de kans op een wereldwijde recessie op het hoogste punt in jaren. Op basis van de vroegere prestaties van Druckenmiller is dat een waarschuwing die we serieus moeten nemen.

Het succes van Druckenmiller

De doorgewinterde investeerder begon in 1981 zijn fonds Duquesne Capital en deed het daarmee steevast beter dan zijn concurrenten op Wall Street. Van 1986 tot 2010 leverde Duquesne Capital een gemiddeld rendement van 30 procent per jaar. Druckenmiller brak in 1992 definitief door vanwege zijn leidende rol in de legendarische trade van George Soros, die met een short op de Britse pond ongeveer 1,5 miljoen euro verdiende.

Uiteindelijk sloot Druckenmiller in 2010 zijn fonds om er een ‘family office’ van te maken, een meer private fonds-vorm die enkel openstaat voor rijke families. Dat is een stap die veel fondsmanagers zetten als ze richting hun pensioen gaan. Tot op de dag van vandaag worden de stappen van Druckenmiller echter op de voet gevolgd door Wall Street.

Einde van een tijdperk

Met de huidige ontwikkelingen op macro-economisch gebied ziet Druckenmiller het einde van een tijdperk ontstaan. De huidige wereldorde is gebouwd op de goedkope industrie en grondstoffen uit China en Rusland. Dat waren de voorwaarden voor het lage-inflatie klimaat die de geglobaliseerde wereldorde nodig heeft om te functioneren. Nu staan die wereldwijde handelsrelaties onder druk en lijken we een periode van discipline tegemoet te gaan.

“Als ik terugkijk naar de bullmarkt die eigenlijk begon in 1982, dan zijn alle factoren die daarvoor belangrijk waren niet alleen gestopt, maar zelfs omgedraaid”, zo spreekt Druckenmiller over het veranderende macroklimaat. “De reactie op de financiële crisis van 2008 heeft de rentes naar het nulpunt gebracht […] wat uiteindelijk resulteerde in een ‘bubbel van alles’, die nu op klappen staat”, zo eindigt hij zijn verhaal.

Wat betekent dit voor crypto?

Als Druckenmiller gelijk krijgt en de economische-wereldorde definitief een nieuw tijdperk ingaat, dan gaat de crypto-markt dat ook voelen. In theorie staat bitcoin los van het traditionele financiële systeem, maar uiteindelijk is er wel kapitaal nodig om de koers op te drijven. Als dat kapitaal er niet is en er belangrijkere zaken zijn om in te investeren, dan gaat ook de crypto-markt een lastige periode tegemoet.

De komende jaren worden in de ogen van Druckenmiller jaren waarin iedereen gaat bouwen richting een nieuwe wereldorde. Een situatie waarin alle delen van de wereld meer op zichzelf aangewezen zijn en onafhankelijk moeten opereren. Voor het Westen betekent dat minder goedkope productie vanuit China en geen goedkope grondstoffen uit Rusland meer.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.