Is cryptocurrency een tulpenmanie? Wel volgens deze investeringslegende

Scot Minerd, de Chief Investment Officer van investeringsgigant Guggenheim, heeft op geheel eigen wijze gereageerd op de enorme crash van de markt. Waar hij een paar maanden geleden nog een bitcoin koers van 600.000 dollar voorspelde, vergelijkt hij de markt nu met de tulpenmanie.

Blijkbaar weten ook de groten der aarde vaak niet precies wat er gaande is. Een paar maanden geleden had bitcoin, gebaseerd op fundamenteel onderzoek van Guggenheim, nog een grote toekomst en nu lijkt Minerd zich daar niets meer van te herinneren. Al lijkt het op basis van zijn uitspraak niet volledig zeker of hij op bitcoin doelt.

Uitspraak van Minerd onder de loep

Het lijkt erop dat Elon Musk niet de enige rijkaard is die 180 graden gedraaid is wat betreft zijn standpunt over bitcoin. Na deze hobbelige paar laatste dagen voor bitcoin is ook investeringslegende Scott Minerd een beetje klaar met de industrie. Hij geeft aan dat “crypto” heeft bewezen een tulpenmanie te zijn. Wat hij precies bedoelt met crypto laat zich te raden, maar laten we zijn woorden eens aan een grondige analyse onderwerpen.

“Naarmate de koersen verder de lucht ingingen kwamen er steeds meer tulpenbollen en cryptocurrency’s op de markt, totdat het aanbod te groot werd voor de vraag en de bubbel barstte,” aldus Minerd via Twitter. Wat we hier precies in moeten lezen is niet helemaal duidelijk, het blijft immers een simpele tweet.

Op basis van zijn woorden zou je nog kunnen beargumenteren dat Minerd enkel doelt op altcoins, aangezien hij het over de explosie van nieuwe coins heeft. In principe heeft dat natuurlijk niets met bitcoin te maken, ondanks dat de meeste investeerders daar niet van op de hoogte zijn. Wat bitcoin betreft is Guggenheim, zijn investeringsfonds, tot nog toe vrijwel altijd bullish geweest. In november van het afgelopen jaar diende het fonds nog een verzoek om toestemming bij de SEC in om voor honderden miljoenen aan bitcoin te kopen.

Niet de eerste keer dat Minerd draait over bitcoin

Het is niet de eerste keer dat Minerd in korte tijd zijn mening over bitcoin veranderd. Na het verzoek van zijn fonds bij de Amerikaanse toezichthouder en een voorspelling dat bitcoin een koers van 400.000 dollar (333.000 euro) zou zien draaide hij eerder in januari al eens bij.

Destijds gaf hij aan dat de bitcoin koers niet hoger dan 40.000 dollar (33.000 euro) zou gaan en zelfs terug zou vallen naar de all-time high van de bull run van 2017. We weten allemaal dat dit niet gebeurd is en dat bitcoin daarna flink is doorgeschoten. Wellicht dat Minerd er deze keer op dezelfde manier naast zit.

Het blijft apart om grootheden uit de financiële industrie op deze manier te zien spreken over bitcoin. Aan de ene kant lijkt Guggenheim bitcoin te zien als een goede investering en aan de andere kant spreekt het hoofd van de investeringstak zich zo negatief uit. Het is niet uit te sluiten dat Minerd dit doet om de koers te drukken en zijn fonds van een goed instapmoment te voorzien.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Een stuk waar we dus niks aan hebben.

    24 mei 2021