Investeringslegende verwacht diepere bodem voor financiële markten

Investeringslegende Ray Dalio is ervan overtuigd dat de zwaarste periode van de bearmarkt nog moet komen. Dalio verwacht dat de Federal Reserve de Amerikaanse rente nog substantieel moet verhogen om de inflatie de baas te worden. Deze situatie, in combinatie met de oorlog in Oekraïne, maakt dat Dalio in 2023 of 2024 een Amerikaanse recessie voorziet.

De Amerikaanse rente

Federal Reserve voorzitter Jerome Powell herhaalde gisteren tijdens zijn rente-speech dat de centrale bank er alles aan wil doen om de inflatie omlaag te brengen. Om dat voor elkaar te krijgen moet de Federal Reserve volgens Dalio de rente verhogen naar 4 tot 5 procent. Na de verhoging van 0,75 procent van gisteren is de reikwijdte van de Amerikaanse rente op 3,00 tot 3,25 procent gekomen.

Dat betekent dat de rente volgens Dalio nog met minimaal met 1 tot 2 procent moet stijgen om de doelen van de Federal Reserve te bereiken. “Ze moeten de rentes in ieder geval ophogen tot ongeveer 4,5 procent, maar een hogere rente kan nodig zijn om de doelen te bereiken”, zo laat Dalio zijn licht schijnen op de situatie.

De professionals op de futuresmarkt delen die mening van Dalio, want daar verwacht men ook dat de rente in ieder geval oploopt tot 4,5 procent en zien ze zelfs een kleine kans op een rente van 5 procent. Op basis daarvan verwacht de investeringslegende een hoop ellende voor de financiële markten en waarschijnlijk een diepere bodem.

Dalio maakt zich zorgen

Het is volgens Dalio bijna een zekerheid dat de financiële markten nog een duikvlucht voor de boeg hebben. Hij maakt zich echter het meeste zorgen om de obligatiemarkt. Naast het verhogen van de rente is de Federal Reserve namelijk van plan om zijn balans flink te verkleinen. Op die balans staan veel Amerikaanse overheidsobligaties en hypothecaire obligaties. “Wie gaat die obligaties nog kopen?” Zo vraagt Dalio zich af.

“We hebben een bullmarkt van 40 jaar gehad in obligaties… iedereen met obligaties heeft de koersen opgedreven en dat was een zichzelf versterkend effect. Met de hoge inflatie van vandaag de dag heb je negatieve reële rendementen op obligaties en gaan de koersen omlaag”, zo legt Dalio uit. De investeringslegende is lange tijd een ‘tegenstander’ van cashgeld geweest, maar lijkt daar voor deze periode een beetje op terug te komen.

Wat betekent dit voor bitcoin?

Bitcoin is in theorie een financiële asset die compleet los staat van het traditionele financiële systeem. In de praktijk zien we dat echter niet terug in de koers. Ergens is dat logisch, omdat de mensen die bitcoin kopen zich nog altijd moeten redden in het traditionele financiële systeem. Zodra de koersen van assets beginnen te vallen en de inflatie oploopt, dan blijft er minder over om te investeren en moeten mensen wellicht gedwongen verkopen.

Met een Amerikaanse rente die de komende maanden in ieder geval nog oploopt (tenzij de economie breekt en de Federal Reserve van koers moet wijzigen) lijkt bitcoin een zware periode tegemoet te gaan. Waar de bodem precies ligt is lastig te zeggen. Het is goed mogelijk dat we die in juni van dit jaar al gehad hebben, maar met het stijgen van de rente kunnen er nog gekke dingen gebeuren.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.