Categorieën: Bitcoin nieuws

Iran getroffen door stroomstoringen, regering geeft schuld aan bitcoin mining

Iran heeft te maken met massale elektriciteitsstoringen. Black-outs zijn niet nieuw in Iran, waar een oude en gesubsidieerde elektriciteitssector wordt geplaagd door wanbeheer.

Schuld van bitcoin

Maar deze keer geven overheidsfunctionarissen de schuld aan dat bitcoin mining op grote farms. Het Iraanse elektriciteitsbedrijf Tavanir, een staatsbedrijf, heeft woensdag aangekondigd dat ze in de zuidoostelijke provincie Kerman een Chinees-Iraans miningfarm heeft gesloten vanwege het hoge energieverbruik. Het bedrijf had naar verluidt een vergunning om te mogen minen.

Mostafa Rajabi Mashhadi, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Energie, zei tegen een persbureau dat de uitval komt door illegale crypto miners.

Onderdeel van breder probleem

Maar Iraniërs in de bitcoin-industrie verwerpen de beschuldigingen van de regering en zeggen dat de industrie de schuld krijgt voor een breder probleem.

‘De miners hebben niets te maken met de black-outs,’ vertelde Ziya Sadr, een cryptocurrency-onderzoeker in Teheran, aan The Washington Post. ‘Mining is een heel klein percentage van de totale elektriciteitscapaciteit in Iran. Het is een bekend feit dat het wanbeheer en de vreselijke situatie van het elektriciteitsnet in Iran en de verouderde apparatuur van energiecentrales in Iran het net niet kunnen ondersteunen.’

Ideale bestemming

Wanneer de lichten werken, heeft de combinatie van goedkope elektriciteit en hoge inflatie van Iran een ideale bestemming gemaakt voor het energie-intensieve proces van het minen van digitale valuta’s zoals bitcoin, zei crypto-expert Ali Beikverdi.

Dat merken ook buitenlandse bedrijven. Steeds meer miningbedrijven uit Rusland en China werken samen met Iraanse ondernemers om bitcoinfarms op te zetten.

Beikverdi: ‘Elk land met goedkope elektriciteit en een uitgestrekt gebied zou een perfecte plek zijn voor bitcoin mining.’

Mining legaal in Iran

Jarenlang was het minen van bitcoin illegaal in Iran. De regering probeerde miners aan te pakken, zij smokkelden computers en andere apparatuur vanuit onder andere China.

Vervolgens keurde Iran in 2019 wetgeving goed om de snelgroeiende industrie te reguleren: Miners van bitcoin en andere cryptocurrency’s moesten een vergunning aanvragen om computers en aanverwante apparatuur te bedienen en te importeren. Door registratie kon de overheid farms tegen een hoger tarief van elektriciteit voorzien dan het grote publiek.

Bitcoin is geen oplossing, maar hulpmiddel

Bitcoin wordt vaak gezien als een oplossing voor mensen die in landen als Iran wonen waar de inflatie hoog is. Toch lost bitcoin niet alles op. Sadr zegt dat bitcoin geen oplossing is voor sancties van de Verenigde Staten. ‘Bitcoin is slechts een hulpmiddel. Het sanctieprobleem is een veel groter probleem. Het is een veel groter blok voor mensen.’

‘Als er geen markt voor is, geen deelnemers voor mensen die import en export willen doen met mensen in Iran … dan kan bitcoin daar niet bij helpen,’ zei hij. ‘Laten we zeggen dat ze weten dat je een Iraniër bent, dat je bedrijf uit Iran komt, dan werken ze niet met je samen.’

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

MIT haalt miljoenen op om Bitcoin te beschermen en te zorgen dat ontwikkeling nooit gecentraliseerd wordt

Het Digital Currency Initiative (DCI) van het MIT Media Lab heeft 4 miljoen dollar opgehaald.…

2 uur geleden

Bitcoin begint maand met een knaller, op naar 58.000 dollar?

Bitcoin begint de maand met een knaller, de cryptocurrency is met bijna 4.300 dollar (3.583…

4 uur geleden

95 miljoen gebruikers kunnen nu met Bitcoin en Ethereum betalen bij honderdduizenden Japanse winkels

De Japanse e-commercegigant Rakuten heeft aangekondigd dat klanten cryptocurrency kunnen gebruiken op hun platform. Wellicht ken…

5 uur geleden

Tether wordt afgeperst voor 500 bitcoin, ter waarde van 19,9 miljoen euro

Tether, het bedrijf dat de meest gebruikte stablecoin USDT uitgeeft, zegt dat ze worden afgeperst…

22 uur geleden

Nederlanders werken aan Non Fungible Tokens op XRP Ledger

De Nederlander Wietse Wind van XRP Labs heeft een voorstel geschreven om Non Fungible Tokens…

24 uur geleden

Analyse: Bitcoin begint week met stijging, wat kun je op korte termijn verwachten?

Afgelopen week was geen goede periode voor de bitcoin koers. Op maandag 22 februari begon…

1 dag geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde crypto-platform van Nederland.

Ga direct naar BTC Direct