Iraanse bitcoin miners kunnen BTC verkopen aan centrale bank

Volgens een artikel van het door de staat gerunde Iranian Students ‘News Agency (ISNA) heeft Iran nieuw beleid om meer bitcoins in de staatskas te krijgen.

Verkoop aan centrale bank

Het beleid is bedacht door het Ministerie van Energie en de Centrale Bank van Iran (CBI), en vereist van de wettelijk geregistreerde cryptocurrency-miners dat ze hun geminede tokens en coins aan de CBI verkopen. Iran ziet crypto als een manier om onder Amerikaanse sancties uit te komen.

De beslissing van Iran doet denken aan Venezuela, zij hebben miningpools genationaliseerd. Net als Iran, heeft Venezuela ook te maken met Amerikaanse sancties.

Nutteloze dollars

Staatssecretaris Michael Pompeo kondigde op 8 oktober nieuwe sancties aan tegen 18 Iraanse banken. Als gevolg hiervan wordt Iran beperkt om dollars die ze in reserve hebben te gebruiken. Er gaan geruchten dat de centrale Bank van Iran een groot deel van hun reservevaluta overgezet heeft van de Amerikaanse dollar naar de Chinese yuan. Daarnaast zou het land ook bezig zijn met een eigen digitale valuta.

Mochten deze twee geruchten waar zijn, dan kan dat Iran in het zadel helpen om weer olie op de wereldmarkt te verkopen.

Import in plaats van export

Terug naar het besluit om bitcoins op te kopen van miners. Dit gaat niet om het exporteren van olie, maar juist om het importeren van goederen. Iran heeft namelijk moeite om buitenlandse valuta te verwerven om machines en goederen mee te kopen. Als de centrale bank Bitcoins verkoopt op de open markt dan kan dat buitenlands geld opleveren.

Goedkope energie

Iran heeft in augustus 2019 officieel cryptocurrency-mining gelegaliseerd, hoewel het tegelijkertijd handel verbood. De voorschriften waren bedoeld om belastingen te heffen op miners die anders zouden profiteren van de zwaar gesubsidieerde elektriciteit van Iran. Dankzij de immense olie- en aardgasreserves van Iran, is de energie spotgoedkoop.

Maar het kan die energie niet verkopen. De economie, die sterk afhankelijk was van de verkoop van olie, bevond zich aan het begin van het jaar al in een diepe recessie. Daar is het coronavirus nog eens bovenop gekomen. Volgens Al Jazeera is de olieproductie tussen maart en juli van 3,1 miljoen vaten per dag tot 1,9 miljoen gedaald.

Een echte bitcoiner zou hier kansen in zien: Goedkope energie die ze aan de straatstenen niet kwijt kunnen. Een belangrijk deel van het verdienmodel van proof-of-work minen zijn de energiekosten.

Iran heeft overigens nog niks gezegd over de compensatie die miners krijgen voor hun coins.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.