Primeur: Iran omzeilt sancties met 10 miljoen dollar aan cryptocurrency voor import
Iran heeft 10 miljoen dollar aan cryptocurrency gebruikt om goederen te importeren. Er lopen beperkende sancties tegen Iran waardoor de handel met andere landen moeilijk gemaakt wordt. Volgens de Iraanse overheidsmedewerker Alireza Peyman-Pak heeft zijn land voor het eerst cryptocurrency gebruikt om de sancties te omzeilen.
Het is niet bekend om wat voor goederen het gaat en ook niet welke cryptocurrency gebruikt is.
Cryptocurrency voor import
Alireza Peyman-Pak, de Iraanse onderminister van Industrie, Mijnen en Handel en voorzitter van de Trade Promotion Organization, heeft vandaag op Twitter onthuld dat het land zijn eerste internationale importorder had gedaan met behulp van cryptocurrency.
“Deze week werd de eerste officiële importorder met succes geplaatst met #cryptocurrency ter waarde van 10 miljoen dollar”, schreef hij. Vervolgens zei Peyman-Pak dat het gebruik van cryptocurrency’s en smart contracts eind september gemeengoed zou worden in de buitenlandse handel van Iran.
Ecnomische sancties dwingt landen naar crypto
De VS legden in 1979 strikte economische sancties op aan Iran als reactie op het nucleaire programma en steun aan verschillende organisaties die Amerika als terroristen beschouwt. Sindsdien is het voor Iran onmogelijk om de dollar te gebruiken in het wereldwijde financiële systeem. Dit is nodig om handel te drijven met andere landen.
Het probleem met dat één land de dienst kan uitmaken omdat zijn valuta gebruikt wordt als wereldreservemunt en voor het leeuwendeel van de handel, is dat die valuta tot wapen gemaakt kan worden. Een wapen om groepen buiten te sluiten en om censuur te verrichten.
Bitcoin is anti-censuur
Mocht je nog niet overtuigd zijn van crypto, en dan in het bijzonder Bitcoin, dan wellicht nu. Het netwerk van Bitcoin is niet 100% anoniem, en biedt inzicht in alle betalingen die ooit zijn gedaan. Maar nog belangrijker is dat Bitcoin niet is te censureren. Niemand kan jou tegenhouden om bitcoin te verzenden naar een bepaald adres van iemand uit Iran.
Technisch gezien worden die coins namelijk niet eens naar Iran verzonden, maar wordt alleen de administratie bijgewerkt op de blockchain. De ontvanger laat aan het hele netwerk weten, middels zijn private key, dat de verzonden bitcoins van hem zijn.
En als de blockchain zekerheid kan bieden dat deze 100% niet overgenomen kan worden en ook immuun is voor manipulatie, dan is het onvermijdelijk dat meer landen en private partijen over zullen stappen op crypto voor internationale betalingen. Transacties zijn namelijk niet tegen te houden door een derde partij.
Iedereen dezelfde financiële rechten
Bitcoin heeft geen kogels, geen bommen, geen schepen, geen straaljagers en geen soldaten. Het heeft duizenden vrijwilligers en miljoenen computers over de hele wereld die samenwerken om ervoor te zorgen dat er geen single point of failure is. Dat elke transactie uitgevoerd kan worden en dat iedereen dezelfde rechten heeft op het netwerk, waar je ook vandaan komt.
Ontsnappen aan Amerikaanse dollar
Maar zoals we eerder zeiden, het is niet zeker dat Iran voor deze transactie bitcoin gebruikt heeft. Maar wat wel zeker is, mits we Alireza Peyman-Pak mogen geloven, is dat er cryptocurrency gebruikt is. Hoogstwaarschijnlijk dus om te ontsnappen aan de oor de VS gecontroleerde internationale betalingssystemen.
Vorige maand meldde Reuters dat ’s werelds grootste crypto-beurs Binance naar verluidt Iraanse burgers heeft bediend. Dit is natuurlijk niet in lijn met de sancties die de VS heeft opgelegd, maar het suggereert in ieder geval dat Iraniërs crypto gebruikten lang voordat de regering besloot om digitale valuta te gebruiken voor de import.