Iran wil bankrekeningen bevriezen van vrouwen die geen hijab dragen

De Islamitische Republiek van Iran zoekt nieuwe manieren om vrouwen te controleren op het dragen van een hijab. De Republiek zegt dat ze geen ‘hijab politie’ meer inzet, maar daar komt iets anders voor in de plaats. Het land wil het mogelijk maken om vrouwen een waarschuwing te sturen in de vorm van een tekstbericht. Als vrouwen na drie waarschuwingen niet luisteren, wordt hun bankrekeningen bevroren.

Geen verandering wet, wel nieuwe aanpak

De Iraanse zedenpolitie, die vrouwen controleerde op het dragen van een hijab, wordt volgens de Islamitische Republiek niet meer ingezet. De Guardian berichtte zelfs dat Iran dacht om de wet te veranderen die het sinds de jaren 80 verplicht maakt om een hijab te dragen.

Dat lijken op dit moment loze kreten van de Republiek als we Radio Farda mogen geloven (een Iraans-Perzische nieuwsoutlet die gesponsord wordt door de VS). Het blijkt namelijk dat Iran nieuwe manieren vindt om vrouwen te straffen: geld afpakken.

‘Hijabs terug over een week of twee’

De maatregel werd bekendgemaakt door Hossein Jalali, een lid van de culturele commissie van de Islamitische Raad. Volgens de Iraanse bron zei hij vol zelfvertrouwen dat “de hijabs over een week of twee weer op het hoofd van de vrouwen zullen zitten.”

Dit zou volgens hem moeten lukken als de Republiek berichtjes gaat sturen naar vrouwen geen hijab dragen. Hoe deze methode er in de praktijk uit zal zien, is nog niet duidelijk.

De straf: geen geld

Het kan erg gevaarlijk worden zonder goede controle, want de straf hiervoor is niet mild. Deze vrouwen komen in dat geval zonder bankrekening te zitten.

“Na de berichten gaan we de waarschuwingsfase in, en in de derde fase kan de bankrekening van de ongesluierde persoon worden geblokkeerd”, zo vertelde Jalali. Dit betekent dat ze niet meer bij hun geld kunnen.

Het is alleen erg onzeker of deze nieuwe methode gecontroleerd kan worden. Jalali legt namelijk niet uit hoe regeringstroepen de identiteit van de vrouwen kunnen herkennen. Dit kan er voor zorgen dat de ‘verkeerde’ vrouwen zonder geld komen te zitten.

Oorzaak van de protesten

Een Iraans-Koerdische vrouw genaamd Mahsa Jina Amini werd eerder dit jaar gearresteerd omdat zij geen hijab droeg. Zij overleed later door verdachte omstandigheden in een ziekenhuis in Teheran.

De Islamitische Republiek van Iran zegt dat Jina Amini overleed door een hartaanval, maar ooggetuigen – en vrouwen waarmee zij werd vastgehouden – zeggen dat ze flink werd mishandeld. Volgens deze getuigen is zij overleden door politiegeweld.

Hierdoor ontstonden protesten in Iran, die inmiddels meer beginnen te lijken op een revolutie. De Iraanse bevolking strijdt elke dag tegen het Iraanse Islamitische Regime, dat inmiddels al veel mensen – waaronder kinderen – heeft vermoord door onder andere directe aanvallen op de bevolking.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor Belgiƫ.