Is Binance illegaal in VS? Dit zegt financiële waakhond SEC

De Amerikaanse tak van Binance wordt ervan verdacht illegaal hun diensten aan te bieden. Volgens een woordvoerder van de financiële waakhond SEC heeft de cryptobeurs geen toestemming of vergunning gekregen.

Het verwijt van de SEC kent twee argumenten. De eerste is dat Binance US crypto en andere assets van het failliete Voyager wil overnemen. Dit zou een overtreding van de effectenwetgeving kunnen zijn. Het tweede argument is dat Binance US in zijn geheel illegaal is en opereert als een ongeregistreerde effectenbeurs.

Kopen crypto in strijd met effectenwetgeving

Binance US is van plan om Voyager en de bijbehorende VGX-tokens over te nemen. Tijdens een hoorzitting rondom het faillissement en de overname van deze crypto, zei William Uptegrove van de SEC dat dit wel eens onder de effectenwetgeving zou kunnen vallen.

Uptegrove zei:

‘Het personeel is van mening, uitsluitend gebaseerd op de feiten en omstandigheden die momenteel bij het personeel bekend zijn, dat het aanbieden en verkopen van VGX-tokens de kenmerken heeft van een effectentransactie.’

‘Het personeel is ook van mening dat Binance.US een niet-geregistreerde effectenbeurs in de Verenigde Staten exploiteert.’

Geen handhaving gepland

De functionaris merkte op dat de standpunten van het personeel niet noodzakelijkerwijs de standpunten van de vijf commissarissen aan het hoofd van de SEC weerspiegelen. Hij had het verder ook niet over handhavingsmaatregelen.

‘De commissie heeft over geen van deze kwesties een besluit genomen”, zei hij. “De overtuigingen van het personeel vertegenwoordigen niet de mening van de commissie.’

Het verschil tussen de commissie en het personeel kan je vergelijken met de professionele mening van een normale medewerker en die van zijn of haar manager.

Doorgaans wordt een handhavingsactie door de SEC gestart door het personeel, maar moet een meerderheid van de commissarissen vóór stemmen om door te gaan.

Binance vindt beschuldiging slap

Binance US zegt dat zo’n beschuldiging specifieker moet zijn:

‘Het is betreurenswaardig dat een SEC-medewerker beschuldigingen zou uiten dat Binance.US en platforms zoals de onze een niet-geregistreerde beurs exploiteren, zonder de op onze beurs genoteerde activa te specificeren die de SEC als effecten beschouwt.’

‘Wij, samen met anderen in onze branche, blijven ons inzetten voor een constructieve dialoog met regelgevers en ondersteunen een alomvattend regelgevingskader dat is opgesteld en aangenomen door het Congres om ervoor te zorgen dat innovatie in de Verenigde Staten wordt voortgezet.’

SEC stelt zich hard op

Ook al gaat het hier alleen om de mening van Uptegrove, en vertegenwoordigt hij niet de hele SEC, het is vrij duidelijk waar deze overheidsinstantie staat.

Zo heeft voorzitter Gary Gensler in het verleden gezegd dat hij van mening is dat een meerderheid van de crypto-exchanges moet worden geregistreerd als nationale effectenbeurzen. Na zo’n registratie zouden deze beurzen overgeleverd zijn aan de grillen van de SEC.

Wat was er ook alweer met Voyager?

Voyager was een broker, dus je kon er crypto kopen en verkopen, maar je kon er ook crypto stallen om hier rente over te verdienen. Deze crypto leenden ze vervolgens weer uit aan andere partijen. Om crypto te lenen moest je zelf wel een onderpand aan bieden om het bedrijf enige zekerheid te geven.

Een van die lenende partijen was Three Arrows Capital (3AC). Laatstgenoemde bedrijf had een lening van 650 miljoen dollar bij Voyager, maar kon deze niet terugbetalen. 3AC is inmiddels failliet en heeft Voyager meegesleept.

Voyager is van plan zijn activa aan Binance US te verkopen als onderdeel van een herstructureringsplan. Dat kan in de VS via een zogenaamde chapter 11 faillissementsaanvraag. De overgrote meerderheid van de schuldeisers van Voyager (97%) steunt het overnamevoorstel.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Jerrymie, als ik het goed begrijp vindt Gary Gensler en waarschijnlijk dus de SEC, dat er een algemene crypto-beurs (of meerdere) moet komen als bijv de Nasdaq effecten beurs. En dat huidige Binance / Kraken /Blox beruzen/exchanges terug moeten naar de positie van broker.
  Brokers zoals De Giro, Interactive Brokers, maar ook gewone banken (ING, etc) die waar je kan beleggen.

  Als dat zo is verandert er voor consumenten niet zoveel. En wellicht voor de crypto exchanges ook niet, behalve dat ze minder ongezien prijsmanipulaties kunnen doorvoeren (want 1 prijs), en meer aan toezicht moeten voldoen . In USA belegt wat effecten betreft ook bijna iedereen bij interactive Brokers, dat zou voor crypto bijvoorbeeld gewoon Binance blijven. Lijkt me. Of zie ik iets over het hoofd?

  Lijkt me ook goede zaak, voor de crypto acceptatie door institutionele beleggers en het grote publiek. Dus in belang van crypto, en de verschillende doelstellingen van de munten.

  En een kind kan zien dat SEC gelijk heeft: iedereen koopt/verkoopt crypto om winst te maken (crypto is een financieel ding (‘effect’)) , niet voor een hoger doel. Hoewel het verhaal erachter verkoopt, zoals Tesla en Apple een goed verhaal hebben, en BTC en ETH ook, mensen kopen crypto net als aandelen simpelweg voor de winst (beleggingswinst), niet om auto’s (Tesla) of iphones (Apple) te promoten.
  Of zie ik iets over het hoofd?

  Conclusie zou dan zijn dat Binance met hun obstructie alleen eigenbelang dient, niet het belang van crypto.

  Is achterhoedegevecht wat ze voeren, met gevaarlijke gevolgen voor crypto omdat ze anderen (SEC) zwart maken, wat inspeelt op emotionele reacties crypto-diehards, polarisatie, en gevaarlijke koersdalingen teweeg brengt,

  Kun je/jullie hierop reageren?

  4 maart 2023