Is Bitcoin de best presterende asset van 2023?

Bitcoin staat volgens Kaiko Research op het punt om 2023 af te sluiten als de best presterende “grote asset” ter wereld. Vanaf het begin van het jaar gemeten staat de digitale munt op een plus van 160 procent, ondanks dat de macro-economische omstandigheden niet ideaal waren (renteverhogingen centrale banken/inflatie) en de crypto-industrie in 2022 een aantal fikse tegenvallers moest verwerken (omvallen FTX/implosie Luna).

Volgens Kaiko deed eigenlijk alleen NVIDIA Corp het beter dan Bitcoin als je de prestaties voor hun risico corrigeert.

Het jaar van Bitcoin

Kaiko breekt het jaar van Bitcoin op in drie delen. Tussen maart en oktober 2023 handelde de Bitcoin koers vrijwel continu tussen de 25.000 en 30.000 dollar.

Vervolgens kwam er een doorbraak met de aanvraag voor een Spot Bitcoin ETF door het grote BlackRock. Als gevolg daarvan steeg de Bitcoin koers uiteindelijk boven de 40.000 dollar uit.

“Ondanks een saai midden van het jaar, heeft Bitcoin één van de beste Sharpe Ratios van alle grote assets dit jaar; en moet het alleen NVIDIA voor zich dulden, wiens aandeel van januari tot mei 2023 verdubbelde als gevolg van het enthousiasme over kunstmatige intelligentie”, aldus Kaiko.

De analisten van Kaiko zijn het meest optimistisch over de lancering van de Spot Bitcoin ETFs in de Verenigde Staten, maar daarvoor moeten we waarschijnlijk wachten op begin januari 2024.

Bitcoin verliest correlatie met Nasdaq 100

Een andere opvallende ontwikkeling die de analisten van Kaiko is opgevallen is de omkering van de correlatie van Bitcoin met de Nasdaq 100, de techbeurs van de Verenigde Staten.

Volgens Kaiko is Bitcoin vaak neergezet als een beschermingsmiddel tegen inflatie en een digitale versie van goud. Maar de waarde van Bitcoin werd uiteindelijk vooral bepaald door macro-economische ontwikkelingen, de prestaties van de Amerikaanse dollar en de koerstrend van de aandelenmarkt.

“Deze trend begon dit jaar om te draaien”, zo stelt Kaiko.

Al is het lastig om het daar helemaal mee eens te zijn, want net als Bitcoin heeft de Nasdaq 100 ook een fantastisch jaar achter de rug met een stijging van meer dan 50 procent.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.