Is bitcoin de oplossing voor PSD2?

‘Long bitcoin, short the bankers’ wordt vaak geroepen als er nieuws naar buiten komt dat vooral in het voordeel van de banken is (en overduidelijk in het nadeel van burgers) en waar bitcoin een oplossing voor kan bieden. Het nieuwste voorbeeld is PSD2, Europese wetgeving waardoor derde partijen inzicht kunnen krijgen in jouw betalingsverkeer.

Wat is PSD2?

Je hebt het misschien al gezien op het nieuws, of tijdens een campagne van De Nederlandsche Bank.

PSD2 staat voor Payment Service Directive 2. Dit is de nieuwste Europese wet op het gebied van betalen. Het maakt het mogelijk dat naast je eigen bank andere partijen en bedrijven toegang mogen vragen tot je bankrekening en dus inzage krijgen in alle betaalgegevens.

En dat allemaal onder het mom van dat jij de baas wordt van je bankgegevens (daarover later meer, uiteraard onder het kopje bitcoin).

De NOS heeft hier een goede explainer van gemaakt:

Mocht je je nu nog zorgen maken over PSD2, dat hoeft niet. De ING Bank heeft namelijk een geruststellende cartoon gemaakt. Hierin worden de voordelen uitgelegd om al je betaalgegevens onder te brengen in de ING app. Bekijk de video hier:

Maar je beslist zelf toch?

Gelukkig moet je wel zelf nadrukkelijk toestemming geven aan derde partijen om hun inzicht te geven in jouw betaalgegevens. Of toch niet? In de veelgestelde vragen staat:

“Maak je geld over naar iemand die een rekeninginformatiedienst gebruikt, en jij gebruikt die dienst zelf niet? Dan krijgt de rekeninginformatiedienstverlener toch de transactiegegevens met jouw naam, rekeningnummer, omschrijving en het door jou overgemaakte bedrag.”

Ook al heb je hier dus niet zelf voor gekozen. De website van De Nederlandse Bank doet hier nog een schepje bovenop. Op de vraag of je diensten (zoals hypotheken of verzekeringen) geweigerd mogen worden op basis van je betaalverkeer:

“PSD2 sluit niet uit dat derde partijen mogen weigeren diensten aan een individu aan te bieden.”

Maar als dit duidelijk onze privacy niet beschermt, waarom dan deze wetswijziging? “Doelen van PSD2 zijn de consument beter beschermen, verdere uniformering van het betalingsverkeer binnen de EU, de betaalmarkten openen voor nieuwe deelnemers (en zo meer concurrentie creëren), innovatie faciliteren, en de consumenten een grotere keuze bieden, met betere prijzen.”

Het openen van betaalmarkten voor nieuwe deelnemers, dat is een mooi bruggetje naar…

Wat heeft dit met bitcoin te maken?

Dit heeft alles met bitcoin te maken. Want waar banken de richting op gaan van zo min mogelijk privacy in het betaalverkeer, beweegt bitcoin de andere kant op. Bij bitcoin is het juist de bedoeling dat je je eigen betalingsgegevens beheert. Dat kan door de baas te zijn over de private keys van je coins. Zo heeft geen derde partij toegang tot jouw saldo en al jouw betalingen.

Daarnaast is het protocol van bitcoin gebouwd om privacy over je betaalgegevens te bewaken.

Adressen zijn niet te koppelen aan persoonsgegevens. Althans niet direct. Gespecialiseerde partijen kunnen de blockchain analyseren. Denk aan het koppelen van IP adressen. Het vaker gebruik maken van adressen waardoor er patronen ontstaan, openbare websites waar je je bitcoin adressen opzet. Niet honderd procent anoniem maar je neemt eerder een pseudoniem aan.

Maar er staat een update op de planning, omdat het voor bitcoin niet genoeg is dat je een pseudoniem bent. Het voornaamste doel van de update is dan ook om jouw financiële autonomie nóg meer te waarborgen. Dit zijn de belangrijkste onderdelen van de update.

  • Mast
    Niet veel mensen weten dit maar je kan ook smart contracts verwerken op de blockchain van bitcoin. Mast zorgt ervoor dat als je een heel uitgebreid smart contractscript hebt geschreven, alleen dat deel van het contract zichtbaar wordt, wat ook werkelijk is uitgevoerd. Bijvoorbeeld drie van de zes mensen moeten toestemming geven om een transactie door te laten gaan. Dan worden alleen deze drie handtekeningen openbaar gemaakt, de andere drie niet.
  • Schnorr
    Met Schnorr wordt alle handtekeningdata van een transactieblok samengevoegd en wiskundig versleuteld tot een nieuwe sleutel. Dit zorgt ervoor dat handtekeningen minder data in beslag nemen en er dus meer transacties in een blok passen. Maar het grootste voordeel is natuurlijk dat de handtekening nog beter versleuteld is. Waar je voorheen bijvoorbeeld 3 handtekeningen nodig had, kun je die nu samenvoegen tot 1 handtekening. Hierdoor is niet meer te achterhalen waar die originele handtekeningen vandaan kwamen.
  • Taproot
    Kort samengevat: Mast en Schnorr maken Taproot mogelijk. Met Taproot kan je de meest complexe smart contracts terugbrengen tot een simpele, doodnormale transactie. Dit zorgt dat er minder data nodig is maar ook dat er veel meer privacy bij komt. Het is nu vrijwel onmogelijk om als gespecialiseerd blockchainbedrijf betaalgegevens te koppelen aan personen.

Financiële autonomie is haalbaar

Als het aan onze Europese wetgevers en onze banken ligt, is financiële autonomie een utopie. Maar dat hoeft niet zo te zijn, met bitcoin (en met andere op privacy gerichte cryptocurrency) beslis je zelf wie inzicht heeft in jouw betaalverkeer. Daarom is het ook zo belangrijk dat je je coins niet bij een derde partij zoals een exchange opslaat. Bitcoin maakt het mogelijk dat jij je eigen bank bent.

Long bitcoin, short the bankers.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.