Is de val van Terra het begin van een grote zuivering in cryptocurrency?

Het is nu langer dan twee weken geleden dat UST, de stablecoin van Terra, als een kaartenhuis in elkaar stortte. Dat is lang genoeg voor experts om te reflecteren op een bewogen tijd, en om na te denken over wat dit voor de toekomst van crypto kan betekenen.

Klaar met algoritmische stablecoins

Mike McGlone is een analist bij Bloomberg en hij zegt dat het voorlopig wel gedaan is met stablecoins die gebruik maken van een algoritme om de waarde op 1 dollar te houden. Zo’n algoritme voegt assets toe aan de schatkist of verkoopt deze juist automatisch. Normale stablecoins houden het in theorie simpeler, voor elke uitgegeven stablecoin wordt 1 dollar in kas gehouden.

“Wat opvalt, is dat dit deel uitmaakt van het afnemende tij van risicovolle activa … we ontdekten dat algoritmische stablecoins die gebaseerd zijn op een markt die omhoog moet gaan niet het beste idee waren… Het is erg jammer wat er met TerraUSD is gebeurd, maar het komt erop neer dat dit is wat we hadden verwacht en waar we dit jaar op hoopten. Je moest de excessen van ’20 en ’21 in crypto zuiveren.’

McGlone zegt dat dit de cryptogemeenschap in staat zal stellen zich opnieuw te concentreren op het transformeren van de financiële sector.

“Ik bedoel, de Shiba Inus, de Dogecoins, de 19.000 crypto’s zijn gewoon belachelijk. We moeten teruggaan naar het echt bouwen van de basis – wat er gebeurt met de transformatie van technologie en markten door middel van crypto’s.”

SEC wil meer regelgeving en toezicht

Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse financiële waakhond SEC, verwacht dat de cryptowereld nog veel meer van dit soort tegenslagen gaat meemaken. In een interview met The Wall Street Journal zegt hij dat er nog veel meer crypto’s naar 0 dollar waarde zullen crashen. Hij zegt dat consumenten hun geld kunnen verliezen, waardoor hun vertrouwen in crypto zal worden ondermijnd:

“Ik denk dat veel van deze tokens zullen mislukken. Ik ben bang dat in crypto… er veel mensen gewond zullen raken.’

Het fiasco van Terra is natuurlijk een geweldige stok om eens flink mee uit te halen. Gensler vertelde over de plannen van de SEC om cryptoplatforms onder strikte controle te plaatsen. Het bureau dringt erop aan dat alle handelsplatformen moeten worden geregistreerd, net als hoe dat in Nederland gaat.

“Ze zouden zich moeten laten registreren of, weet je, we worden gewoon allemaal straat-agent, en we gaan handhaven.”

Meer transparantie is goed

Op dit moment is de Permission conferentie gaande in Miami. “Ik denk niet dat we iets zullen missen”, zei Amy Oldenburg, hoofd aandelen bij Morgan Stanley Investment Management. Ze reageerde op de vraag hoe Terra de algemene acceptatie van cryptocurrency zou kunnen beïnvloeden.

Jessica Rabeck van BlockFi nam ook deel aan dit panel en zij zegt dat algoritmische stablecoins complex zijn, en de crash van UST heeft waarschijnlijk institutionele spelers beïnvloed om de technologie achter de tokens nader te bekijken.

“Als we zeggen dat de reserves transparanter moeten zijn, is dat geen slechte zaak”, aldus Raybeck. “Maar als de regelgeving het ons echt moeilijk maakt en innovatie in de weg staat, is dat een echte zorg.”

“Het zijn niet alleen stablecoins waar regelgevers naar kijken”, voegde Oldenburg eraan toe. “De hele cryptocurrency-industrie kan in de nabije toekomst een soort beleid verwachten, maar verschillende landen en regelgevende instanties hanteren verschillende benaderingen, en de aard van de industrie voegt een extra laag van complexiteit toe.”

“We zien hier de convergentie van de technologiesector en finance. Technologie heeft historisch gezien niet zoveel regelgeving, het is de financiële sector die dat wel heeft, dus dat maakt het erg ingewikkeld.”


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.