Israël neemt 190 Binance-accounts in beslag wegens verdachte banden

Volgens een rapport van Reuters hebben Israëlische autoriteiten sinds 2021 ongeveer 190 Binance-accounts in beslag genomen. Dit vanwege vermeende banden met terroristische groeperingen, zoals Hamas en Daesh (ook bekend als IS).

Het Nationale Bureau tegen Terrorisme Financiering (NBCTF) van Israël is een divisie van het Israëlische Ministerie van Defensie. Het bureau heeft documenten vrijgegeven waaruit blijkt dat in januari crypto-activa van twee accounts met vermeende banden met Daesh in beslag zijn genomen. Andere overheidsdocumenten, daterend vanaf 2021, beweren dat meer dan 100 van de in beslag genomen Binance-accounts banden hadden met Hamas.

Israëlische autoriteiten hebben de fondsen in beslag genomen om de activiteiten van Daesh te dwarsbomen en de mogelijkheid van de groep om haar doelen verder na te streven te verminderen, aldus de NBCTF op haar website.

Volgens de Israëlische wetgeving kan de minister van Defensie van het land de inbeslagname van activa van terroristische groeperingen bevelen. Dit is bepaald door het Israëlische ministerie.

Kritiek op Binance vanwege kwetsbaarheid voor illegale activiteiten

Binance kwam vorig jaar onder vuur te liggen. Dit vanwege beleidslijnen waarvan critici zeggen dat deze het platform kwetsbaar maken voor witwassen en andere illegale activiteiten. Binance beweert echter dat het zich houdt aan alle regelgevers om ervoor te zorgen dat het platform niet toegankelijk is voor terroristen en andere kwaadwillende actoren. Het bedrijf heeft een compliance-team van 700 leden dat wekelijks 1.300 verzoeken van wetshandhavingsinstanties verwerkt.

“Het is belangrijk om op te helderen dat kwaadwillende actoren geen accounts registreren onder de namen van hun criminele ondernemingen,” zei het bedrijf donderdag in een openbare reactie op het Reuters-rapport. “Daarom werkt ons team samen met wetshandhavingsinstanties en maakt het gebruik van informatie die alleen voor hen beschikbaar is om personen te identificeren die accounts beheren voor illegale organisaties.”

Daesh maakt een opmerkelijke heropleving door in Zuid-Syrië sinds 2020

Het Middle East Institute meldt dat Daesh sinds vorig jaar een heropleving heeft gezien in Zuid-Syrië, nadat het in 2019 zijn laatste bolwerk in Baghuz, Syrië, verliet. De groep beheerste op zijn hoogtepunt tussen de 100.000 en 110.000 vierkante kilometer grondgebied in Syrië en Irak. Dit kromp echter tot ongeveer 4.000 vierkante kilometer na een reeks gewapende conflicten met Amerikaanse en andere militaire groepen die de groep dwongen zich terug te trekken.

Crypto wordt gezien als een “makkelijke” manier om terrorisme te financieren. Dit omdat het over heel de wereld verzonden kan worden en het een stuk anoniemer is. Om verdere heropleving van Daesh te voorkomen zullen dus alle vormen van terrorismefinanciering aangepakt moeten worden, ook via cryptocurrencies.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.