Israëlische bank weigert geld van weduwe na verkoop Bitcoin

Esther Freeman, een pensioengerechtigde in Israël, heeft haar rechtszaak tegen Bank Hapoalim ingetrokken, bijna twee jaar nadat ze beweerde dat de bank een storting weigerde. Ze had destijds een flinke som geld verdiend met Bitcoin.

Winst van 250.00 euro op Bitcoin cashen

In 2013 belegde Freeman 2.500 euro in Bitcoin, op basis van advies van haar familie. In juli 2021, toen Bitcoin werd verhandeld rond de 60.000 euro, wilde ze een deel van haar bezittingen omzetten in fiatvaluta. Ze had voor ongeveer 250.000 euro Bitcoin verkocht.

Bank Hapoalim wees haar verzoek tot storting echter af en verwees naar haar contante aankoop van Bitcoin, waardoor het onmogelijk was om de herkomst van het geld te verifiëren.

Te veel risico voor bank

De bank benadrukte de inherente risico’s van digitale valuta en schreef: ‘De kenmerken van digitale valuta maken anonieme en ongereguleerde overdracht mogelijk… dit is een activiteit die een hoog risico op witwassen van geld en financiering van terrorisme met zich meebrengt.’

Ter verdediging voegde de bank verder toe dat zij het standpunt van de Israelische Toezichthouder op Banken volgt om geen gelden van virtuele valuta te accepteren vanwege het mogelijke misbruik voor witwassen van geld en financiering van terrorisme.

De bank benadrukte ook dat Freeman’s aankoop van Bitcoin afkomstig was van een individu, niet van een gereguleerde entiteit, waardoor het moeilijk was om de geldstromen te traceren.

Freeman en Bank Hapoalim hebben een overeenkomst bereikt waarbij de rechtszaak wordt ingetrokken, en elke partij draagt zijn eigen kosten. De voorwaarden van de overeenkomst zijn niet openbaar bekend gemaakt.

Doe goed onderzoek

Freeman zei in een verklaring: ‘Ik ben blij dat deze zaak is afgerond. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om je onderzoek te doen voordat je investeert in cryptocurrency, en ik zou andere mensen aanraden om hetzelfde te doen.’

Een woordvoerder van Bank Hapoalim zei in een verklaring: ‘We zijn verheugd dat deze zaak is opgelost. We zijn toegewijd aan het helpen van onze klanten om hun financiële doelen te bereiken, en we nemen onze verantwoordelijkheid om ons klanten tegen fraude te beschermen zeer serieus.’


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.