Jacht op Satoshi Nakamoto opnieuw geopend

Het moet afgelopen zijn met de anonimiteit van de maker van bitcoin. Dat is de mening van de Estlander German Neff. Op een crowdfundingwebsite zamelt hij geld in om detectives in te huren over heel de wereld. Alles met als doel om de identiteit van Satoshi Nakamoto te onthullen.

Waarom #FindSatoshi?

German Neff wil nu duidelijkheid over Nakamoto: ‘Het wordt tijd dat we Satoshi Nakamoto vinden.’ Met de hashtag #FindSatoshi en een heuse crowdfunding wil hij de maker van bitcoin nu eindelijk onthullen.

Lukt het op tijd om genoeg geld in te zamelen? Dan huurt hij detectives in uit Japan, New York, Londen en Rusland. Op dit moment staat de teller al op ruim 90 duizend euro. Maar waarom wil hij de identiteit van Satoshi onthullen? Dat legt Neff uit op zijn website:

‘De wereld moet weten dat cryptocurrencies geen fraude zijn. Wij, de fans van cryptocurrencies, moeten weten wie er meer dan een miljoen coins in zijn wallet heeft. We hebben het recht om de identiteit van Satoshi Nakamoto te weten.’

Wie is Satoshi Nakamoto?

Want wie is eigenlijk deze mysterieuze Satoshi Nakamoto? Tot op de dag van vandaag is dit niet bekend. Eind 2008 verschijnt ineens zijn whitepaper over bitcoin. Het whitepaper draagt de naam ‘Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System’.

De naam Satoshi Nakamoto waarmee hij het whitepaper onderschrijft is een pseudoniem. Het kan een persoon zijn of een groep personen. Sommige mensen geloven zelfs dat er een of meerdere organisaties schuilgaan achter Nakamoto.

De identiteit van Satoshi in de loop der jaren

Maar gaat German Neff hier wel in slagen? In de loop der jaren is namelijk wel vaker geprobeerd om de identiteit van Satoshi Nakamoto te achterhalen. Welke namen circuleren er eigenlijk allemaal op internet?

  • In 2014 is de Japans-Amerikaanse Dorian Nakamoto onterecht aangewezen als Nakamoto.
  • In 2015 beweert Craig Wright Satoshi Nakamoto te zijn. Daar kon hij geen bewijs voor leveren, bang voor represailles van de overheid.
  • Hal Finney was een programmeur die veel heeft gewerkt aan bitcoin. Hij ontving zelfs de eerste bitcoins begin 2009. Inmiddels is hij overleden, maar veel mensen geloven dat hij Nakamoto was.
  • Nick Szabo wordt ook veelvuldig aangehaald als Satoshi Nakamoto. Szabo schreef eind jaren ‘90 een artikel over Bit Gold, een protocol wat erg op Bitcoin lijkt.
  • Zet je alu-hoedje alvast maar op. Sommige mensen geloven namelijk dat er een groep Aziatische organisaties achter de identiteit van Nakamoto zit: Samsung, Toshiba, Nakamichi en Motorola.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.