Jamaica en Nieuw-Zeeland willen eigen CBDC, totale controle dreigt
Weer twee landen die hun eigen valuta willen digitaliseren. De trein lijkt niet te stoppen, Jamaica verwacht volgende maand een CBDC te kunnen lanceren, voor China nog, en Nieuw-Zeeland begint met het onderzoeken naar de wenselijkheid.
Totale controle voor centrale bank
Voordat we ingaan op de cases uit de twee benoemde landen, eerst aandacht voor een boodschap van Agustín Carstens, de baas van de BIS. Dit staat voor Bank of International Settlements en deze organisatie wordt gezien als de centrale bank van alle centrale banken ter wereld. Onderstaande video van oktober 2020 is vandaag weer trending op social media.
Head of the central bank of central banks says Central banks will have total control of how you spend your money.
— DeFiant Rabbit ⚪️ (@Leve_raged) July 8, 2021
Hij benoemt de voordelen (voor centrale banken) van een CBDC ten opzichte van contant geld. ‘Het belangrijkste is dat een centrale bank absolute controle heeft over de regels en wetten hoe om te gaan met geld. En we hebben de techniek om dit af te dwingen. Dit is ontzettend belangrijk en dat maakt het grote verschil met het gebruik van contant geld.’
Dit is een angstaanjagend beeld en in strijd met alles waar bitcoin (en BTC Direct) voor staat. Het ironische is dat zonder bitcoin, er geen sprake zou zijn van Central Bank Digital Currency’s. Maar waar bitcoin staat voor vrijheid, privacy, decentralisatie en censuurbestendigheid, lijkt de gedachte achter CBDC’s juist gestoeld op absolute controle vanuit één centrale partij.
Onthoud de woorden van Agustín Carstens als de media, de overheid of een centrale bank de propagandamachine voor CBDC’s aanzet.
Jamaica wil volgende maand CBDC lanceren
Volgens een artikel van Jamaica Observer kan Jamaica volgende maand al hun CBDC lanceren. De digitale munt zal in eerste instantie worden geïmplementeerd via de National Commercial Bank, de grootste financiële instelling in het land. Vervolgens wordt uiterlijk in december uitgebreid naar andere banken.
De gouverneur van de Bank of Jamaica, Richard Byles, zei vorige week dat de CBDC alleen zou worden verkocht aan commerciële banken met een vergunning, deposito-instellingen en erkende betalingsdienstaanbieders, en volledig zou worden geïntegreerd in de infrastructuur van de financiële markt.
‘De financiële instellingen zullen CBDC’s maken en verkopen aan bedrijven en particulieren tegen een koers van $1 in contanten tot 1 CBDC. De financiële instellingen zullen de CBDC echter in digitale wallet-accounts bij hun respectievelijke banken houden, zodat klanten toegang hebben om aankopen te doen of betalingen te ontvangen van mobiele telefoon naar mobiele telefoon.’
Nieuw-Zeeland onderzoekt mogelijkheden
De Reserve Bank of New Zealand (naam van centrale bank) zegt dat een digitale valuta van de centrale bank een oplossing kan zijn omdat er steeds minder met contant geld wordt betaald. Ze willen de rol en het gebruik van cryptocurrency’s verder onderzoeken.
We'll be consulting extensively over the remainder of 2021 on issues key to the future of how New Zealanders pay and save, driven by our new stewardship mandate for cash and a broader currency system https://t.co/vniv2aULCZ #rbnz pic.twitter.com/OHdsuIhpGd
— Reserve Bank of NZ (@ReserveBankofNZ) July 7, 2021
De bank zal openbare raadplegingen starten over een CBDC en de opkomst van nieuwe digitale vormen van geld, waaronder stablecoins. Van augustus tot november kan er feedback worden gegeven op een reeks documenten die voortbouwen op de ‘Future of Cash’ van 2019.
De Nieuw-Zeelandse centrale bank lijkt dus open te staan voor het gebruik van een CBDC, maar benadrukt dat een weloverwogen en voorzichtige aanpak vereist is.