James Lavish: Amerikaanse pensioenfondsen gaan massaal Bitcoin kopen
James Lavish, een populaire macro-econoom op Twitter, gelooft dat Amerikaanse pensioenfondsen uiteindelijk 10% of meer van hun kapitaal in Bitcoin zullen investeren. De voornaamste reden voor die ontwikkeling is volgens Lavish de negatieve reële rente op staatsobligaties.
Negatieve reële rente op staatsobligaties?
Wat is een negatieve reële rente op staatsobligaties eigenlijk? Heel simpel: dat is een scenario waarin de rentes die staatsobligaties uitbetalen lager zijn dan de inflatie.
Als jij een staatsobligatie bezit die een rente van 3% betaalt, maar de inflatie is 5% dan verlies je geld. Volgens Lavish duurt het niet lang meer voordat pensioenfondsen zich dit massaal zullen realiseren.
“Het begint met een voorzichtig teentje in het water met 0,1% tot 0,5% terwijl ze hun onderzoek starten. Daarna wordt het een kleine positie van 2% tot 5% terwijl ze het beginnen te begrijpen.
Vervolgens snappen ze het volledig en zorgt dat in combinatie met de realisatie van eindeloze negatieve reële rentes op staatsobligaties voor een volledige allocatie van 10% of meer”, aldus James Lavish die heel bullish is over Bitcoin.
Waarom is dit zo bullish voor Bitcoin?
Als James Lavish gelijk krijgt en pensioenfondsen inderdaad naar assets als Bitcoin springen om dit probleem op te lossen, dan is dat in theorie heel bullish voor de digitale munt.
Michael Saylor claimde op 14 mei namelijk dat duizenden pensioenfondsen in Amerika op dit moment ongeveer $27 biljoen aan assets beheren. “Zij gaan allemaal Bitcoin nodig hebben”, zo is ook de overtuiging van Saylor.
Een allocatie van 10% zou een kapitaalinstroom van 2,7 biljoen dollar betekenen voor Bitcoin. Ter illustratie: de huidige market cap van Bitcoin is op dit moment ongeveer de helft van dat bedrag.
De daadwerkelijke kapitaalinstroom die Bitcoin de afgelopen 15 jaar genoot ligt waarschijnlijk nog een heel stuk lager.
Hans Leek
/
Dat zou natuurlijk geweldig zijn. Ik denk overigens ook dat het gaat gebeuren.
17 mei 2024