Japan wil voorop lopen met acceptatie van bitcoin, is al een legale betaalmethode
In de Japanse hoofdstad Tokyo is FINSUM 2019 van start gegaan. Dit is een driedaags evenement over fintech, blockchain, crypto en de toekomst van finance. Mediabedrijf NIKKEI INC en het Japanse Financial Services Agency (FSA) organiseren het evenement.
Bitcoin en lightning network
De eeuwige bitcoin optimist Anthony ‘Pomp’ Pompliano is ook van de partij. Hij gaf een keynote genaamd: De toekomst van geld definiëren. Na een dag vol panels, toespraken en netwerken sprak Pomp op de eerste dag van het evenement nog met twee managers van de Financial Services Agency. Hij sprak met de grote baas Toshihide Endo en de directeur van Fintech en Innovatie Jumpei Miwa.
En wat blijkt? Beide heren zijn enthousiast over bitcoin. Ook zijn ze beiden voorstander van het Lightning Network. Volgens een tweet van Pomp is de FSA als organisatie pro-bitcoin en lightning network.
Japan’s Financial Services Agency is a big proponent of Bitcoin and Lightning Network.
This is the Agency’s Commissioner (top boss) on the left and the Director of Innovation on the right.
The first country that embraces Bitcoin will have a significant advantage ?? pic.twitter.com/cgPkZcZCKQ
— Pomp ? (@APompliano) September 3, 2019
Hij onderbouwde ook waarom beide heren fan zijn:
Ze hebben een vrij duidelijk regelgevingskader, ze willen Bitcoin / LN zien slagen, ze hebben me specifiek verteld dat ze denken dat open netwerken zullen winnen, en ze hopen een wereldleider te worden in het overnemen van beide aspecten van de technologie.
Gecontroleerde handel
De Nikkei Asian Review sprak eerder met iemand van de FSA. De FSA let scherp op de secundaire handel in de crypto-wereld en de naleving van voorschriften ter bestrijding van het witwassen van geld. “We promoten bitcoin, maar alleen als de handel gecontroleerd is” wordt geciteerd door de Nikkei Asian Review.
Ook data suggereert dat bitcoin immens populair is in Japan. Bitcoin wordt voor 74 procent gekocht met Amerikaanse dollars. De Japanse Yen staat op de tweede plek, liefst 17 procent van alle bitcoins worden tegen de Yen verhandeld. Ter referentie, de euro staat op de vierde plek, met maar 1,8 procent.
Niet gek, want de Japanse wetgeving is zo ingericht dat bitcoin aantrekkelijk is om te bezitten. In 2017 keurde het land een wet goed die bitcoin als een legale betaalmethode erkent. Dit ging wel gepaard met strenge regels: cryptobrokers en beurzen moeten voldoen aan regels omtrent anti-witwas (AML) en know your customer (KYC).