Categorieën: Bitcoin nieuws

Japanse bank wil bitcoin lenen voor een rente van 1 procent

Japanners kunnen vanaf vandaag bij financiële dienstverlener SBI hun bitcoin uitlenen voor een rente van 1%, blijkt uit een aankondiging vandaag (zet Google Translate maar aan, het is Japans). Zij moeten minimaal 0,1 bitcoin uitlenen om gebruik te kunnen maken van de dienst.

Soort van spaarrekening

Klanten die de dienst willen gebruiken moeten minimaal 0,1 bitcoin uitlenen, en kunnen maximaal 5 bitcoin uitlenen.

Je kan deze dienst vergelijken met de manier waarop een spaarrekening bij een traditionele bank werkt. Een klant leent zijn geld uit en ontvangt jaarlijks een rentepercentage. De bank gebruikt de middelen op zijn beurt weer voor leningen en andere financiële diensten.

Het Bitcoin-leenprogramma is onderdeel van SBI’s nieuwe dochteronderneming VC Trade Lending. De minimumtermijn voor het uitlenen van bitcoin is vastgesteld op 84 dagen. Je kan dus niet op elk gewenst moment je bitcoin terugtrekken. Er zijn geen bijkomende tarieven, maar klanten moeten wel rekening houden met een kleine fee in Yen wanneer zij hun bitcoin willen terugtrekken.

Lenen met vertrouwen

Volgens SBI zijn bestaande cryptocurrency leenprogramma niet zonder risico. Denk aan fouten in een smart contract, of een risico op faillissement.

Maar volgens de SBI zijn de klanten van de Japanse bank beter beschermd, zodat zij met vertrouwen hun bitcoin kunnen uitlenen. Dat klinkt een beetje als een Wij van WC-eend verhaal.

Beweeglijkheid bitcoin een zorg

Toch is de volatiliteit van bitcoin volgens de SBI een zorg. De bank waarschuwt dat de prijs hevig kan bewegen, en raadt zijn klanten aan voorzichtig te zijn met de nieuwe dienst.

In de toekomst wil de SBI ook andere cryptomunten gaan lenen, onder andere Ethereum en XRP zouden nog op de radar staan.

De dienst van de SBI geeft verdere legitimiteit aan bitcoin, maar staat tegelijkertijd haaks op het principe van bitcoin. Satoshi Nakamoto heeft bitcoin namelijk ontwikkeld zodat iedereen zijn eigen bank kan zijn. Bitcoin is een manier om tussenpartijen overbodig te maken, je hebt alleen vertrouwen in het netwerk zelf nodig.

Toch kan de dienst van de SBI een katalysator vormen voor meer cryptocurrency adoptie, en dat is alleen maar goed voor bitcoin.

Frank Smits

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Recente artikelen

Garlinghouse wil aanklacht SEC tegen Ripple teniet doen met motie

Brad Garlinghouse heeft een kopie vrijgegeven van een brief die was ingediend door zijn advocaten.…

16 uur geleden

Charlie Lee van Litecoin zegt dat NFT lijkt op ICO-hype van 2017

De grondlegger Litecoin trok parallellen tussen de huidige NFT-markt en de beruchte ICO-markt van eind…

18 uur geleden

SushiSwap naast Ethereum en Binance nu ook op Fantom

De gedecentraliseerde geautomatiseerde marktmaker SushiSwap werkt nu ook op andere blockchains behalve Ethereum, waarvan Fantom…

20 uur geleden

Bitcoin in maart naar 73.000 dollar: dit is hoe dat mogelijk is

Even dipte bitcoin vanmorgen onder 50.000 dollar (41.514 euro), maar de cryptocurrency komt sterk terug.…

22 uur geleden

‘Bitcoin binnen 10 jaar mogelijk 1 miljoen dollar’

Jesse Powell, oprichter en CEO van Kraken, legt uit waarom hij gelooft dat bitcoin uiteindelijk…

1 dag geleden

Gerucht: PayPal wil cryptocurrency bewaardienst Curv overnemen

CoinDesk schrijft dat PayPal bezig zou zijn met het overnemen van Curv, een technologiebedrijf dat de…

2 dagen geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde crypto-platform van Nederland.

Ga direct naar BTC Direct