Journalistiek platform Civil draait op Ethereum blockchain

Civil is een nieuw blockchainplatform voor onafhankelijke journalistiek.

Tokens als stemrecht

Vanaf 6 maart kunnen gebruikers van het platform een lidmaatschap bij Civil afsluiten. Hier hoort ook een token bij, namelijk CVL, met deze token heb je een soort stemrecht op het platform. Civil zegt zelf dat op dit moment maximaal 34 miljoen CVL verkocht wordt door The Civil Media Company. Deze tokens zijn per 6 maart te koop en worden in eerste instantie gewaardeerd op 20 dollarcent.

Elke verkochte token zorgt voor een kleine waardeverhoging, totdat de laatste token 94 dollarcent kost. Civil zegt dat er niet meer dan 100 miljoen tokens in omloop zullen komen.

Het bedrijf claimt dat ze honderd procent van de winst uitkeren naar de onafhankelijke non-profitorganisatie Civil Foundation. Deze stichting ondersteunt (in hun woorden) ethische journalistiek op wereldwijde schaal.

Lijkt op een ICO?

Mocht je denken, dit lijkt op een ICO dan heb je geen ongelijk, maar er is wel een groot verschil. Als je je als lid wil registreren, dan kies je een bedrag waarmee je Civil wil steunen. Je krijgt dan in je wallet, de tokens uitgekeerd. CVL draait op de blockchain van Ethereum, dus je kan de tokens ontvangen in bijvoorbeeld MyEtherWallet.

Alles over Ethereum Wallets

Vorig jaar was er wel een echte ICO waarbij Civil 8 miljoen dollar wilde ophalen. Dat was een normale tokensale, zoals we die kennen van andere initial coin offerings. Civil kwam destijds niet verder dan 1,5 miljoen dollar aan investeringen en de ICO werd als mislukt bestempeld.

Door ons, voor ons

Civil heeft twee tools ontwikkeld, de Civil Registry en de Civil Publisher.

  • Civil Registry: hier kan elke mediaoutlet of journalist zich aanmelden om te kunnen publiceren op Civil. Betalende leden van Civil hebben uiteindelijk het laatste woord.
  • Civil Publisher: journalisten plaatsen hun artikelen via deze app. Alle voordelen van blockchain zijn ook hier van toepassing. Eigenaarschap over geplaatste content wordt publiekelijk vastgelegd.

Civil accepteert nieuws vanuit de hele wereld, in alle talen. Wil een journalist of een mediaorganisatie lid worden van de mediaroom van Civil, dan moet worden voldaan aan de eisen van de Civil Constitution. Dit bedoelen ze met ethische journalistiek. De Constitution is een set richtlijnen bepaald door Civil, de gebruikers en de al aangesloten partijen.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor Belgiƫ.