Wie zijn de grote winnaars en verliezers van deze bitcoin dip?

De bitcoin koers heeft het de afgelopen dagen zwaar te verduren gehad na een serie van uitspattingen van Elon Musk op Twitter. Het begon donderdag met het statement van Tesla dat het bitcoin vanwege de klimaatafdruk voorlopig niet meer accepteert als betaalmiddel en daarna claimde Musk bezig te zijn met het verbeteren van Dogecoin.

Op basis van de gebeurtenissen en de bitcoin koers zou je verwachten dat vooral nieuwe bitcoiners momenteel hun bitcoin verkopen. Mensen die in de hype hebben gekocht, willen snel veel geld te verdienen en schrikken van de soap rondom Musk en verkopen in paniek. Klopt deze aanname wel? Gelukkig hebben we de on-chain gegevens van Glassnode om die hypothese te bevestigen.

Hoeveelheid bitcoin in handen van nieuwe bitcoiners

Het percentage van alle bitcoin dat in handen is van nieuwe bitcoiners is een interessante statistiek om in de gaten te houden voor het voorspellen van de koers. De definitie die Glassnode aanhoudt voor een “nieuwe bitcoiner” is dat zijn of haar bitcoin minder dan 155 dagen op hetzelfde adres staan. In de bijgevoegde grafiek is te zien dat de kans op een lokale top toeneemt zodra een groter deel van alle bitcoin in handen is van nieuwe bitcoiners.

Bron: Glassnode

Kortgeleden bereikte het aantal bitcoin in handen van nieuwe bitcoiners een nieuw hoogtepunt van 28 procent van alle bitcoin (5,3 miljoen bitcoin). Daarmee is de huidige piek substantieel lager dan die van 2017 waar nieuwe bitcoiners 37 procent (6,2 miljoen bitcoin) van alle bitcoin in handen hadden. Op basis daarvan zou je zeggen dat er in deze bull run nog ruimte is om te groeien.

Verder moet je meenemen dat de totale market cap van bitcoin op dit moment een stuk hoger ligt dan in 2017, waardoor er meer kapitaal nodig is om hetzelfde percentage aan bitcoin te veroveren. Het meest waarschijnlijke scenario lijkt dat nieuwe bitcoiners vrezen voor de energiediscussie rondom bitcoin en in paniek hun bitcoin verkopen aan de lange termijn hodlers.

Is er sprake van paniek op de markt?

Ook de exchanges zien de grootste instroom sinds de crash van maart 2020. De paniek is weer terug in de markt, en als we deze statistiek verder ontleden, dan lijkt het er wederom op te wijzen dat het vooral om nieuwe bitcoiners gaat die afscheid nemen van hun positie.

Bron: Glassnode

Binance ziet de grootste instroom van bitcoins. Deze beurs staat er om bekend een exchange te zijn waar voornamelijk particulieren komen om te speculeren. Coinbase daarentegen is het platform dat vooral wordt gebruikt door institutionele beleggers en beursgenoteerde bedrijven om bitcoin te kopen. De grote Amerikaanse exchange ziet sinds het doorbreken van december vooral een grote uitstroom van bitcoin en die trend is nog niet voorbij.

Bron: Glassnode

Als we op basis van deze gegevens een oordeel moeten vellen, dan lijkt het erop dat institutionele beleggers momenteel kopen terwijl particulieren in paniek hun bitcoin verkopen. Wat dat betreft zou je kunnen concluderen dat deze dip een goed moment is om te profiteren van de paniek en relatief goedkoop bitcoin in te slaan, maar bitcoin blijft een onvoorspelbaar beestje. Resultaten uit het verleden bieden nooit een garantie voor de toekomst en Elon Musk heeft bewezen dat één man nog altijd in staat is om de markt in beweging te brengen.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Mooie les voor de nieuwkomers 🙂 We all have been there. HODL

  18 mei 2021
  • #teamhodl

   18 mei 2021
 • Haha ik ben een grote winnaar deze week door deze dip?

  19 mei 2021