JP Morgan: Bitcoin populairder dan goud als middel tegen inflatie onder institutionele partijen

Bitcoin is bezig met een opmars, en het lijkt er op dat institutionele partijen ook weer terug zijn van weggeweest. Volgens JP Morgan is de recente stijging toe te schrijven aan institutionele beleggers die op zoek zijn naar een dekking tegen inflatie. Dat liet de Amerikaanse zakenbank weten in een interne notitie, gedeeld met klanten.

Prijzen blijven maar stijgen

De inflatie is dit jaar hoger dan anders. In Nederland is de inflatie voor goederen en diensten in september bijvoorbeeld opgelopen tot 2,7 procent. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Dit is het hoogste inflatiecijfer sinds eind 2019.

De hogere prijzen hebben alles te maken met elektriciteit, gas en andere brandstoffen. De prijzen voor gas en olie op de handelsmarkten stijgen, en dat merk je aan de energierekening.

Tegelijkertijd stijgen de huizenprijzen. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar ook in de Verenigde Staten. Volgens CNBC zijn de gemiddelde prijzen voor huizen gestegen met 13,2% in het afgelopen jaar.

Met bitcoin beschermen tegen inflatie

Kort samengevat wordt alles duurder. En dat zorgt voor een nieuwe instroom in investeerders: “De terugkomst van inflatiezorgen onder investeerders zorgen voor een hernieuwde interesse in het gebruik van bitcoin om je te beschermen tegen inflatie” vertellen JP Morgan analisten. Zij zien een shift van goud naar bitcoin:

“Institutionele investeerders lijken terug te keren naar bitcoin, zij zien dit wellicht als een betere bescherming tegen inflatie dan goud.”

Institutionele partijen zijn daarin niet alleen: bekend zakenman Kevin O’Leary liet eerder deze week weten dat cryptocurrency een groter deel van zijn portfolio bevat dan goud.

Met de stroom mee

De recente uitspraken van JP Morgan zijn opvallend. In mei suggereerde de zakenbank nog dat institutionele partijen hun bitcoin verruilen voor goud. Blijkbaar is de zakenbank van mening veranderd door alle positiviteit rondom bitcoin. Regulering in de Verenigde Staten kan daar ook iets mee te maken hebben:

“De recente uitspraken van Amerikaanse beleidsmakers laten zien dat er geen intentie is om de stappen van China te volgen als het gaat om het verbannen van gebruik of mining van cryptocurrency’s.”

De analisten gaan verder: “De groei van het lightning network en tweede-laags betaaloplossingen helpen de adoptie van bitcoin in El Salvador.”


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.