Wat betekent de nieuwe coin van JP Morgan voor blockchain en cryptocurrency?
De grootste bank van de Verenigde Staten, JP Morgan, is een cryptocurrency aan het ontwikkelen. Deze wordt JPM Coin genoemd en de waarde is gekoppeld aan de dollar.
De coin wordt voornamelijk gebruikt om betalingen tussen klanten van de bank sneller af te wikkelen. Je kan de gedachte achter de coin het beste vergelijken met XRP, ook een coin die interbancaire betalingen willen versoepelen.
Volgens CNBC wordt de token binnen een paar maanden getest. Het zou de eerste op blockchain gebaseerde valuta zijn die is gemaakt door een grote Amerikaanse bank.
“Ik geloof niet in bitcoin, wel in blockchain”
Maar wat moet je nou van dit nieuws vinden? Aan de ene kant is het een klinkende bevestiging van de potentie van de onderliggende blockchaintechnologie om wereldwijde betalingen sneller en goedkoper te maken.
Aan de andere kant kan je hier ook gerust met argusogen naar kijken. Crypto’s worden geaccepteerd en toegepast door partijen waar de cryptowereld juist tegen ageert. Het doel van cryptocurrency zoals bitcoin is financiële zelfbeschikking en vrijheid, en de JPM Coin lijkt geen stap in de juiste richting.
De aankondiging van JP Morgan is wat dat betreft juist ironisch. Jamie Dimon, de directeur van de bank, is juist een van de grootste tegenstanders van bitcoin. Hij heeft in het verleden bitcoin meerdere malen als iets frauduleus omschreven. Hij kwam hier enigszins op terug door te zeggen dat hij wel geloof in de techniek achter bitcoin. “Ik geef eigenlijk niet veel om bitcoin, maar blockchain is the real deal.” Right.
Zijn argumenten tegen bitcoin lijken te zijn ingegeven door zorgen van de overheid op gedecentraliseerde cryptocurrency. Ook kan meespelen dat bitcoin een bedreiging kan zijn voor het bankwezen. Maar het lijkt of JP Morgan op technisch vlak niet tegen bitcoin is.
Dimon tegen CNBC:
“J.P. Morgan bereidt zich voor op een toekomst waarin essentiële delen van het mondiale kapitalisme, van grensoverschrijdende betalingen tot uitgifte van bedrijfsleningen, overgaan naar de blockchain, om dit project te laten werken zijn smart contracts financiële automatisering een eis.”
Maar waarom blockchain?
Er zijn nog weinig duidelijke argumenten waarom er gekozen is om blockchain te gebruiken voor de JPM Coin. CNBC schrijft namelijk dat particuliere beleggers nooit een JPM-munt zullen krijgen. Je zal de munt dus niet tegenkomen op je favoriete exchange. Ook zal de blockchain privé, gesloten en permissioned zijn. Permissioned betekent dat je toestemming moet hebben van een centrale partij om iets toe te mogen voegen aan de blockchain. Allemaal eigenschappen die haaks staan op de blockchain van bitcoin.
De JPM Coin is gebouwd op Quorum, een enterpriseversie van de blockchain van Ethereum. Quorum is speciaal ontwikkeld om directe overdracht van betalingen tussen institutionele accounts mogelijk te maken. Het huidige proces van internationale betalingen vereist vaak ten minste vier transacties op interbancaire netwerken en wordt bevestigd door een centrale bank. Dit is inefficiënt en fraudegevoelig, maar het is ook kwetsbaar. Er is namelijk een central point of failure, de centrale bank. JPM Coin lost dit probleem op door real-time gross settlement (RTGS) te bieden. In plaats van een paar dagen te wachten om de betaling volledig te verwerken, wordt de betaling nu instant en op de achtergrond via de blockchain van JPM Coin geregeld.
Hoe werkt het?
Over een paar maanden kunnen grote zakelijke klanten testen met de coin. De JPM Coin wordt dan voornamelijk gebruikt voor internationale transacties. De coins worden uitgegeven nadat klanten hun dollars storten bij JP Morgan. Deze coins worden dan intern gebruikt voor een betaling naar het buitenland en nadat de coins gebruikt zijn worden ze ook direct vernietigd en krijgen klanten hun dollars terug.
Heb je hier een blockchain voor nodig? Of zou een gecentraliseerde database hier ook geschikt voor zijn? En dit lijkt wel heel erg op Ripple.
Kortom: zie JPM Coin niet als de heilige graal en als bevestiging dat institutionele partijen crypto’s omarmen. Het is niet eens zeker of de token wel een cryptocurrency genoemd mag worden. Het is daarom ook geen concurrent van bitcoin (eerder van XRP).
Het draagt immers niet bij aan de waarden open, gedecentraliseerd en permissionless. Andreas Antonoupulos verwoordt het misschien beter:
JPM coin = intranet
Bitcoin = internet
Shuah Mcalmon
/
Dit is het begin van een cashloze samenleving! Hmmm elk voordeel heeft zijn nadeel toch 😛
15 februari 2019Ryan Jeremy
/
Hallo iedereen, ik ben adams. Vanuit het VK wil ik snel dit medium gebruiken om een getuigenis af te leggen over hoe God me heeft geleid tot een Legitieme en echte leningverstrekker die me heeft geholpen en mijn leven heeft doen veranderen van gras naar gratie, van arm zijn aan een rijke en succesvolle vrouw die nu kan bogen op een gezond en welvarend leven zonder stress of financiële problemen. Na zoveel maanden proberen om een lening op het internet te krijgen en ik werd opgeladen de som van $ 17.214 werd ik zo wanhopig in het krijgen van een lening van een legit geldschieter online die niet aan mijn pijnen toe zou voegen, toen besloot ik contact op te nemen met een vriend van de mijne die onlangs een lening online kreeg, hebben we over het probleem gediscussieerd en tot onze conclusie vertelde hij me over een man genaamd Robbie dagga die de CEO is van de lening van Capital Trust Finance. Dus vroeg ik een leenbedrag van (350.000,00 EURO) aan met een lage rente van 3%, dus de lening werd gemakkelijk goedgekeurd zonder stress en alle voorbereidingen werden getroffen met betrekking tot de leningoverdracht en in minder dan 24 uur werd de lening gestort op mijn bankrekening, dus ik wil iemand die een lening nodig heeft, adviseren snel contact met THEM op te nemen ik bid dat God meer zegeningen toevoegt aan zijn leven en aan iedereen om hem heen, als je geïnteresseerd bent, kun je nu contact met hen opnemen en
19 februari 2019