Categorieën: Blockchain

Amerikaanse bank JPMorgan lanceert eigen cryptocurrency en wil honderden miljoenen besparen

De cryptocurrency van JPMorgan Chase, JPM Coin, wordt deze week voor het eerst commercieel gebruikt. Takis Georgakopoulos zegt dat een grote, niet bij naam genoemde technologiecliënt globale betalingen met JPM Coin gaat uitvoeren.

Nieuw blockchainbedrijf

Georgakopoulos is verantwoordelijk voor alle wereldwijde groothandelsbetalingen bij JPMorgan Chase. In gesprek met CNBC zei hij dat JPMorgan een nieuw blockchainbedrijf  genaamd Onyx is gestart. Bij Onyx werken 100 mensen die op de achtergrond JPM Coin ondersteunen en zorgen dat transacties soepel verlopen.

‘We lanceren Onyx omdat we denken dat we overgaan naar een periode van commercialisering van die technologieën, van onderzoek en ontwikkeling naar iets dat een echt bedrijf kan worden.’

Honderden miljoenen besparen

JPMorgan wil veel pijnpunten van globale, grote betalingen aanpakken, met name in gebieden waar op deze manier honderden miljoenen dollars bespaard kan worden, aldus Georgakopoulos.

Bij grensoverschrijdende betalingen bijvoorbeeld, die berust op een complex wereldwijd web van banken, worden betalingen soms geweigerd vanwege fouten in rekeninginformatie of andere problemen. JPMorgan is een van de grootste spelers in deze branche en verplaatst meer dan 6 biljoen dollar per dag in meer dan 100 landen.

Als banken zouden kunnen bevestigen dat betalingen de juiste rekeninginformatie en het juiste formaat hebben voordat ze worden verzonden, kunnen dure afwijzingen voorkomen worden.

Betalingen valideren voor verzending

Volgens Georgakopoulos is er een netwerk met meer dan 400 deelnemende banken en corporaties. De groep, die sinds een JPMorgan-pilot in 2017 het Interbank Information Network heette, wordt omgedoopt tot Liink en wordt gelanceerd met een paar functies die betalingen valideren voordat ze worden verzonden.

Volgens Umar Farooq, de nieuwe CEO van Onyx, kunnen banken een paar cent vragen om gegevens te bevestigen voordat de transactie plaatsvindt. Deelnemende partijen kunnen zo geld besparen op het herstellen van fouten en een model creëren om geld te verdienen door deel te nemen aan het netwerk.

Papieren cheques behoren tot verleden

Daarnaast wordt er ook nog gebruik gemaakt van papieren cheques. Deze worden nu handmatig verwerkt en doorgestuurd. Georgakopoulos zegt dat een cheque meteen gedigitaliseerd zou moeten worden zodat de informatie digitaal verzonden kan worden.

‘We hebben het over honderden miljoenen cheques die worden verzonden. Door een versie van blockchain te gebruiken, is het mogelijk dat we 75% van de totale kosten voor de industrie kunnen besparen en cheques binnen enkele minuten beschikbaar maken in plaats van dagen.’

Georgakopoulos zegt dat de JPM Coin al gebruikt wordt door een groot internationaal technologiebedrijf voor 24-uurs grensoverschrijdende betalingen. Maar helaas weigert hij de naam van het bedrijf te geven.

Mocht je nu verward zijn omdat je dacht dat JP Morgan eigenlijk anti crypo was, dat ligt niet aan jou. CEO Jamie Dimon had een paar jaar geleden nog schijt aan bitcoin.

Jerrymie Marcus

Jerrymie Marcus heeft een journalistieke achtergrond en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce en VPRO.

Recente artikelen

Vooral bitcoin heeft negatief sentiment aldus investeringsfirma

Dit is de zesde achtereenvolgende week dat bitcoin meer institutioneel geld ziet verdampen, dan bijkomen.…

38 minuten geleden

Bitcoin analyse: nog niet alle hoop is verloren

Stay strong! Toegegeven: de verwachtingen zien er in eerste instantie niet al te best uit.…

3 uur geleden

‘Iedereen moet bitcoin hebben in beleggingsportefeuille’

Miljardairs en bitcoin, het is een soort liefde-haatrelatie en er lijkt geen ruimte voor nuance.…

5 uur geleden

Volgende maand wetsvoorstel om van Bitcoin wettig betaalmiddel te maken in Paraguay

Het is altijd nieuwswaardig als geruchten om worden gezet in werkelijkheid. Sinds El Salvador van…

21 uur geleden

‘XRP hoeft geen security te zijn voor SEC om Ripple aan te klagen’

Hester Peirce zegt dat een cryptocurrency zoals XRP niet per se een security hoeft te…

23 uur geleden

Bitcoin daalt hard en doemscenario wordt werkelijkheid, een technische analyse

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: het gaat ronduit slecht met…

1 dag geleden

Veilig en vertrouwd bitcoin kopen bij het best beoordeelde platform van Europa.

Naar BTC Direct