JPMorgan: ‘Crypto bestaat niet voor de grote investeerders’

Als we Jared Gross van JPMorgan mogen geloven, zijn de jongens en meiden die het grote geld beheren niet geïnteresseerd in crypto. “Crypto bestaat, effectief gezien, niet voor de meeste grote institutionele beleggers”, aldus Gross tijdens de ‘What Goes Up’ podcast van Bloomberg.

Teveel volatiliteit

Als er iets is wat Gross moet aanwijzen als negatief aspect van crypto, dan is het wel de volatiliteit. “De volatiliteit is te hoog en het gebrek aan intrinsieke waarde waar je op kunt wijzen maken het een heel lastig verhaal”, zo gaat Gross verder. Daarnaast is het volgens de strateeg van JPMorgan “duidelijk” dat Bitcoin niet geslaagd is als de digitale versie van goud of veilig haven in tijden van economische rampspoed.

“De meeste institutionele beleggers halen waarschijnlijk opgelucht adem dat ze niet in deze markt gesprongen zijn en dat op korte termijn ook niet gaan doen”, zo spreekt negatief over de industrie. Aan de andere kant zou je ook kunnen beargumenteren dat zo ongeveer alle financiële assets in 2022 een dramatisch jaar doormaken.

Het is niet helemaal eerlijk om Bitcoin te beoordelen op basis van één jaar. In november 2021 maakte Bitcoin nog een all-time high van 69.000 dollar, dus zo snel kan het in principe gaan. Wat dat betreft lijkt het te vroeg om conclusies te trekken. In het verleden pakte het in ieder geval niet zo goed uit met mensen die dat deden.

Opvallende kritiek

Daarnaast is de kritiek opvallend, omdat JPMorgan niet lang geleden nog zijn eerste decentralized finance (DeFi) transactie deed. Het lijkt er dus op dat men er binnen de zakenbank niet overal hetzelfde over denkt als het op crypto aankomt. Aan de ene kant roepen mensen dat de industrie gefaald heeft als investering en aan de andere kant doen ze hun eerste DeFi-transacties.

Uiteindelijk moeten we dus nog maar zien in hoeverre dit soort uitspraken echt ergens op gebaseerd zijn. Als het aan de CEO Jamie Dimon ligt, dan stopt de bank in ieder geval snel met alle crypto-experimenten. Dimon noemde crypto in september nog een decentraal piramidespel.

Andere grote banken

Het is interessant om te zien dat JPMorgan niet de enige grote zakenbank is die geïnteresseerd is in crypto. Ook Goldman Sachs, BNY Mellon, Morgan Stanley en nog vele andere maken investeringen binnen de industrie. Morgan Stanley investeerder bijvoorbeeld in NYDIG, een bedrijf uit de industrie dat zich volledig op Bitcoin richt. Niet lang geleden is NYDIG bijvoorbeeld begonnen met Wolf, een startup-accelerator die zich compleet richt op het Lightning Network.

Het Lightning Network is een tweede laag op Bitcoin die het mogelijk maakt om razendsnelle en goedkope transacties te doen. Zo zie je maar dat er een hoop toffe ontwikkelingen gaande zijn en dat de grote banken Bitcoin en de rest van de industrie echt niet hebben opgegeven.

De volatiliteit maakt investeren in de assets zelf voor de grote jongens op dit moment misschien nog wat minder aantrekkelijk als we de woorden van Jared Gross mogen geloven. Investeren in de bedrijven die de industrie verder ontwikkelen; dat doen de grote zakenbanken op dit moment zeker.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Stel je voor zes zakenmensen en een bemiddelaar gaan samen aan tafel om de handel in een product op te zetten.
  Allemaal hebben ze een hoeveelheid geld meegebracht, en krijgen een zesde van het product te verhandelen.
  De bemiddelaar zegt je kan kopen en verkopen. Wil je zaken doen dan moet je laag inkopen en hoog verkopen. Niemand wil inkopen om het laag te verkopen en niemand wil kopen om het hoog terug in te kopen. En wordt dus niet verhandeld omdat er geen winst gemaakt kan worden. Met een kleine groep heeft men dat snel begrepen.
  Wil men winst maken dan moeten anderen daarbij betrokken worden, en dat vraagt een verhaal en reclame voor het product. Wat biedt Crypto aan, verhandelen zonder toezicht, kosten, en zonder banken, en het zou snel gaan, en waardevast. De waarde van crypto wordt door dat verhaal gemaakt, en de verwachting hoeveel dat veerhaal voor nieuwe kopers waard is.
  Geen enkele van de voordelen wordt in het echte leven voldaan. Er ontstaan crypto bedrijven, banken, wisselkantoren, promotie dus alles wat men wilde vermijden.
  Het grootste deel van de berichtgeving gaat over de waarde en niet over gebruik als betaalmiddel waar het verhaal om gaat.
  Wie industrie of bedrijfstak zegt denkt aan winst. Wordt er bij de handel winst gemaakt dan zal die dus in hoofdzaak naar die bedrijfstak gaan, want daar wordt met de grote middelen de koers bepaald, zij zijn eerst om laag in te kopen en ook eerst om terug te verkopen.
  Grote investeerders hebben al lang begrepen dat ze wat ze hoog inkopen, ze niet hoger meer verkocht krijgen. Het zijn die zes man rond de tafel, die begrijpen dat ze elkaar niet rijk kunnen maken. Het geld moet komen van de kleine belegger, maar hoe ga je die nog overtuigen, waar zit zijn winst?

  27 december 2022