JPMorgan krijgt boete van 4 miljoen dollar van SEC

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is de afgelopen maanden op oorlogspad als het over de crypto-industrie gaat. Zowel Binance als Coinbase kregen twee weken geleden een rechtszaak gepresenteerd van de financiële waakhond van de Verenigde Staten. De toezichthouder richt zich echter niet alleen op crypto, want het grote JPMorgan heeft deze week een boete van 4 miljoen dollar ontvangen van de SEC.

Wat is er aan de hand?

4 miljoen dollar

Afgaande op de tekst gaat het om een zusterbedrijf van JPMorgan Chase, namelijk JP Morgan Securities LLC. Hierin schrijft de SEC dat JPMorgan 47 miljoen elektronische communicatiestukken verwijderde in ongeveer 8.700 inboxen gedateerd van de periode 1 januari tot 23 april 2018.

Een significant deel van deze emails had volgens de letter van de wet (Exchange Act and Rule) bewaard moeten worden door de investeringsbank. In principe is het toegestaan om communicatie na verloop van tijd te verwijderen, maar hier ging JPMorgan in de fout.

Er zaten namelijk documenten en emails bij die het nog even had moeten bewaren. Wat probeert JPMorgan hier te verbergen? Dat zullen we nooit weten. Een boete van 4 miljoen dollar is voor een instelling als JPMorgan ook niet bijzonder hoog, zeker niet als dat mogelijk een hoop geld bespaart omdat waardevolle negatieve informatie niet meer bestaat.

Zo zie je maar dat fraude en oplichterij niet alleen beperkt is tot de crypto-wereld, maar dat ze er in de traditionele financiële wereld ook wat van kunnen. De grote banken ontvangen jaarlijks wereldwijd voor miljarden dollars aan boetes.

Wat is er gebeurd?

Als we het schrijven van de SEC mogen geloven, dan is er bij JPMorgan iets misgegaan in de communicatie. In juni 2019 verwijderde het de documenten uit het eerste kwartaal van 2018 al, omdat de archivaris van de zakenbank een fout maakte.

Die zou er namelijk voor gezorgd hebben dat de documenten zodanig gecodeerd waren, dat zij niet permanent verwijderd konden worden totdat de wettelijke bewaartermijn van vijf jaar was verstreken.

Dat ging in dit geval dus even mis, waardoor er wellicht een hoop voor de SEC of andere instanties relevante informatie verloren is gegaan. Zo zie je maar dat de traditionele financiële instellingen vaak een stuk duisterder zijn dan je denkt.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.