JPMorgan: ‘Krimpen van de stablecoin-markt is slecht teken voor crypto’

Het verhaal van de Amerikaanse bank JPMorgan en crypto is een verhaal met twee kanten. Aan de ene kant heb je CEO Jamie Dimon die zich altijd negatief uitspreekt, maar aan de andere kant roert de Amerikaanse zakenbank zich steeds vaker binnen de industrie. Nu roepen ze dat het krimpen van de markt voor stablecoins een teken is van de massale exodus van investeerders uit de industrie.

Wat zijn stablecoins?

Als je al wat langer meeloopt in de industrie, dan heb je vast weleens over stablecoins gehoord. Een stablecoin is simpelweg een cryptomunt die qua waarde gekoppeld is aan een fiatmunt. In de meeste gevallen aan de Amerikaanse dollar. Het idee is dat investeerders in de crypto-wereld hiermee een brug hebben om tussen de traditionele financiële wereld en crypto heen en weer te lopen.

Als je een slechte periode verwacht in de markt, dan zijn stablecoins een mogelijkheid om even aan de zijlijn te staan. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat er gigantische bedrijven achter alle stablecoins staan. Hoe kun je immers geld verdienen aan een stablecoin die qua waarde gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar?

In principe is dat redelijk eenvoudig. Bedrijven die stablecoins uitgeven verkopen deze in feite voor dollars aan investeerders. Tether (USDT) heeft bijvoorbeeld een market cap van meer dan 60 miljard dollar. Het bedrijf achter die stablecoin kan dit kapitaal vervolgens in Amerikaanse staatsobligaties of andere investeringen stoppen om daar een rendement op te pakken.

Terug naar JPMorgan

Nu heeft JPMorgan op woensdag, qua timing natuurlijk fantastisch, een rapport uitgebracht waarin het schrijft over de “krimpende markt” voor stablecoins. In principe klopt dat niet helemaal, want de laatste jaren is de markt voor stablecoins enorm gegroeid. Alleen tijdens de bearmarkt en met name na het omvallen van FTX zien we de market caps van deze stabiele munten krimpen.

Sinds mei 2022 is er volgens de zakenbank ruim 25 miljard dollar aan vermogen uit deze markt gevlucht. Die uitstroom van 25 miljard dollar valt echter in het niet bij de groei van 165 miljard die deze markt doormaakte in 2020 en 2021.

“Het is moeilijk om je een duurzaam herstel van de cryptomarkt voor te stellen, zonder dat het stablecoin-universum blijft krimpen”, zo schrijven de onderzoekers van JPMorgan. Op het moment van schrijven zien zij het dus somber in voor de markt en verwachten ze in ieder geval voor de komende maanden nog moeilijkheden.

De val van Terra

Als we het over stablecoins hebben, dan kunnen we natuurlijk niet om de implosie van Terra heen. Terra was een protocol voor algoritmische stablecoins. Dit zijn stablecoins die in principe niet door fiatgeld gedekt zijn, maar wel een koppeling met bijvoorbeeld de Amerikaanse dollar hebben. Terra had op die manier de eigen TerraUSD, een stablecoin die met kunst en vliegwerk gekoppeld bleef aan de Amerikaanse dollar.

Uiteindelijk bleek dat idee echter niet te werken en viel het als een kaartenhuis in elkaar. Bij de val van UST en de LUNA token van het Terra-protocol ging uiteindelijk voor ruim 45 miljard dollar aan vermogen in rook op.

Nu zijn de bankiers van JPMorgan wel zo sportief om de val van Terra en de UST niet mee te rekenen in het hele verhaal. De problemen bij Terra hebben echter wel de industrie aan het wankelen gebracht en er bestaat een mogelijkheid dat FTX in het verlengde daarvan in de problemen kwam. Op die manier kun je stellen dat de implosie van Terra ook (deels) verantwoordelijk is voor de ‘leegloop’ bij de andere stablecoins.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.