JPMorgan: ‘We maken ons steeds grotere zorgen over beleidsfouten van centrale banken’
Dat we het vierde kwartaal qua koersen goed begonnen zijn, betekent volgens de analisten van JPMorgan niet dat het feestje kan beginnen. “Wij maken ons in toenemende mate zorgen over beleidsfouten van centrale banken en nieuwe geopolitieke doemscenario’s”, aldus Marko Kolanovic, een topstrateeg van JPMorgan.
Wat bedoelt Kolanovic?
Wat Kolanovic bedoelt met “zorgen over beleidsfouten van centrale banken”, is dat JPMorgan bang is dat centrale banken de rente te snel opvoeren. De wereldeconomie heeft jarenlang kunnen genieten van een rente die rond het nulpunt lag. Als je geld kunt lenen tegen nul procent rente, dan zegt de centrale bank daar in feite mee dat geld niets meer waard is. Het effect daarvan beginnen we nu te voelen. Behalve dat alle financiële assets de laatste tien jaar in een bijna continue bullmarkt zaten, slaat nu ook de inflatie agressief om zich heen.
Ergens is het bizar om te bedenken dat we in Nederland te maken hebben met een inflatie van 17,1 procent. Als je dat vijf jaar geleden voorspeld had, dan zouden de meeste mensen je meteen in het wappie-kamp plaatsen. Nu is het de realiteit en daar reageren centrale banken over de hele wereld enorm streng op. De Amerikaanse Federal Reserve heeft de rente in 2022 vanaf het nulpunt opgetild tot de huidige drie procent. Kolanovic en zijn team bij JPMorgan zijn bang dat deze beleidskeuze van de centrale bank weleens grote gevolgen voor de economie kan hebben.
Het financiële systeem piept en kraakt
Kolanovic constateert namens JPMorgan dat het risico op wereldwijde schade toeneemt, naarmate de Federal Reserve zijn strenge monetair beleid voortzet. “Gegeven de recente escalatie in de strenge uitspraken van de Federal Reserve ten aanzien van het terugbrengen van de inflatie naar 2 procent, is de kans toegenomen dat centrale banken een beleidsfout met wereldwijde consequenties maken”, aldus Kolanovic.
Op dit moment zien we al voorzichtig wat van de “scheuren in de markt” waar Kolanovic over spreekt. Kijk bijvoorbeeld naar de problemen in het Verenigd Koninkrijk van afgelopen week, waar de Bank of England moest ingrijpen om de obligatiemarkt en daarmee enkele grote pensioenfondsen overeind te houden.
De duidelijke uitspraken van alle Federal Reserve officials laten er geen twijfel over bestaan wat de plannen van de Amerikaanse centrale bank zijn. Het moet en zal ze lukken om de inflatie terug te brengen tot 2 procent. Toe nu toe heeft dat vooral een extreme stijging van de Amerikaanse dollar als gevolg gehad en is de Amerikaanse hypotheekrente opgelopen tot bijna 7 procent.
Wat heeft de toekomst voor ons in petto?
Als we volledig op de woorden van de Federal Reserve af moeten gaan, dan komt er nog een zware periode aan voor de financiële markten. Zij willen namelijk, kosten wat het kost, de inflatie terugbrengen tot de doelstelling van 2 procent. Als dat inderdaad het geval is, dan hebben we vanaf deze koersen waarschijnlijk nog een flinke daling voor de boeg. Op het moment van schrijven handelt de Amerikaanse S&P 500 nog 35 tot 40 procent boven zijn historisch gemiddelde.
Dat wil zeggen dat we zelfs met de huidige koersen nog redelijk verwend zijn. Ook voor bitcoin zou dit betekenen dat we nog niet alle pijn van het strengere beleid van centrale banken gevoeld hebben. Aan de andere kant is het mogelijk dat de Federal Reserve eerder dan verwacht van koers moet wijzigen, bijvoorbeeld omdat de hogere rentes de economie afbreken.
Dat is wat we vorige week in Engeland hebben gezien en precies dat is hetgeen waar Kolanovic en zijn team bij JPMorgan zich zorgen over maken. Als de economie de hogere rentes niet aan blijkt te kunnen, dan moeten de geldprinters weer aan en kan de inflatie weleens compleet uit de hand lopen. Dat heeft waarschijnlijk een positief effect op de koersen van bitcoin en andere financiële assets, maar voor het gros van de mensen is die economische ellende geen goede zaak.