Justin Sun gaat een banaan van 6,2 miljoen dollar eten, dit is waarom
Het marketing genie en TRON-oprichter Justin Sun heeft aangekondigd 100.000 bananen te kopen bij Mr. Shah Alam’s fruitkraam in New York. Deze stunt volgt op een kunstveiling waarbij één banaan van Alam’s kraam voor maar liefst $6,2 miljoen werd verkocht als onderdeel van een kunstwerk.
Van fruitkraam naar kunstgeschiedenis
Mr. Alam, een 74-jarige fruitverkoper die vier dagen per week twaalf uur shifts draait voor $12 per uur, werd onverwachts deel van een van de meest besproken kunstevenementen van het jaar. Zijn reactie op de verkoop was even ontroerend als oprecht – hij vroeg zich verbaasd af of de kopers wel wisten wat een banaan eigenlijk was.
Sun’s warme gebaar
Justin Sun besloot niet alleen de bananen te kopen, maar wil deze ook gratis wereldwijd distribueren via Alam’s kraam. Iedereen met een geldig ID kan een banaan ophalen zolang de voorraad strekt.
“Mr. Alam’s bijdrage aan dit buitengewone kunstwerk is onmisbaar,” aldus Sun.
“Het laat zien welke oneindige mogelijkheden en waarde er in het dagelijks leven verborgen liggen.“
De kunst van het delen
Dit verhaal wordt trouwens nog grappiger: Sun heeft aangekondigd dat hij zelf een banaan zal eten op 29 november om 14:00 uur (GMT+8). Dit past in de traditie van het kunstwerk, bekend als “Comedian” van Maurizio Cattelan, waarbij de banaan regelmatig wordt opgegeten en vervangen.
Een ontroerende conclusie
Zelfs kunstenaar Cattelan moest even slikken toen hij hoorde hoe de bescheiden fruitverkoper Alam reageerde op zijn kunstwerk. Het ontroerde hem dat een eenvoudige banaan zoveel teweeg kon brengen. En het mooie is: juist in een wereld van grote deals en crypto-miljoenen, laat dit verhaal zien dat we nog steeds kunnen glimlachen om de kleine, menselijke momenten die het leven zo bijzonder maken.
Nemen wij dit serieus?
Misschien moeten we dit soort acties wat vaker met een knipoog bekijken. Want hoewel we allemaal geloven in de serieuze toekomst van crypto, mag er best gelachen worden om de soms wonderlijke wegen die de industrie bewandelt.
En wie weet, misschien inspireert dit verhaal wel een hele nieuwe generatie fruit-gebaseerde cryptocurrencies. BananaCoin, iemand?
Hans Keiren
/
je kunt het zien als een idiote actie die de aandacht van iedereen trekt. Maar er zitten ook andere kanten aan.
1 december 2024Omdat het nooit gedaan is is het ook een unieke actie die mensen laat nadenken over wat kunst is. Dat is een van de functies die kunst heeft. En dan mag je het nog niks vinden. Vergelijk het met het pissoir van Duchamps ( dadaïsme)
Tenslotte kan het financieel een kraker worden als het massaal op tshirts, tassen etc verschijnt.