Kan bitcoin zich sterk houden tegenover andere cryptocurrency’s?

Igor Makarov, een finance professor aan de London School of Economics (LSE), kan zich geen toekomst zonder digitale assets voorstellen, maar twijfelt over bitcoin. Volgens Makarov is bitcoin verre van perfect en is er weinig bewijs dat het functioneert als store of value.

Kan bitcoin slagen als store of value?

De afgelopen 10 jaar hebben volgens Makarov niet het bewijs geleverd dat bitcoin het in zich heeft om een store of value te worden. Met name de volatiliteit van de bitcoin koers maakt dat Makarov dat onwaarschijnlijk acht. “Als de enorme waardestijgingen en toename van de liquiditeit er niet in slagen om bitcoin stabieler te maken, dan is er geen garantie dat bitcoin ooit stabiel wordt”, aldus Makarov.

“Zonder een overheid die bitcoin dekt, berust de waarde ervan op de welwillendheid van het publiek om bitcoin vast te houden. Dat berust op zijn beurt weer op het veranderende sentiment onder investeerders en de waarde van bitcoin ten opzichte van andere cryptocurrency’s”, zo gaat Makarov verder.

Als de Amerikaanse staatsfondsen toestemming krijgen om in bitcoin te investeren, dan gaat dat de bitcoin koers volgens Makarov zeker een “tijdelijke boost” geven. Die waardestijging betekent echter dat “vroege instappers profiteren ten koste van het volk” en andere store of values, met name fiatgeld, aldus Makarov.

0,01 procent heeft 5 miljoen bitcoin

Makarov is bekend geworden als co-auteur van een onderzoek dat claimt dat een kleine groep van 10.000 bitcoiners 5 miljoen bitcoin in handen heeft. Dat zou betekenen dat 0,01 procent van alle bitcoiners 25 procent van alle 19,1 miljoen bitcoin bezitten. De onderzoekers beweren dat de grootste bitcoin holders een groter percentage van alle crypto bezitten dan de rijkste Amerikanen als het over dollars gaat.

Volgens Makarov is het onderzoek gebaseerd op data van het Bitcoin netwerk, alsook publieke data van blogs, chatforums en andere bronnen. “We gebruiken ook Bitfury Crystal Blockchain informatie over de identiteit van grote publieke entiteiten als exchanges”, aldus Makarov.

In een vergelijking met het traditionele financiële systeem geeft Makarov aan dat mensen daar hun geld vooral in vastgoed en aandelen hebben. Het merendeel van de rijkaards zit niet met het grootste deel van hun vermogen in Amerikaanse dollars. Ondanks dat Makarov skeptisch is over bitcoin, is hij positief over de toekomst van digitale assets.

Het geld van de toekomst is digitaal

Op dit moment heeft Makarov geen cryptocurrency’s in bezit, maar hij ziet digitaal geld wel degelijk als de toekomst. “Er is weinig twijfel over de vraag of we in de toekomst digitaal geld en digitale assets gebruiken. De efficiëntie daarvan hangt af van het ontwerp. Daarom is het belangrijk om dat goed te regelen”, aldus Makarov over onder andere digitaal geld.

Verder acht Makarov het belangrijk dat we problemen als governance en wetgeving tijdig aanpakken en daar een goede oplossing voor vinden. Wat we nu veel zien is dat crypto-projecten in een grijs gebied leven. Dat is een situatie die zowel ondernemers als particulieren een hoop onzekerheid meegeeft.

Als we op de kritiek van Makarov mogen afgaan, dan ziet hij bitcoin waarschijnlijk niet als het geld van de toekomst. Mede vanwege de oneerlijke verdeling die Makarov blijkbaar als een grote hobbel beschouwt voor de wereldwijde adoptie van bitcoin als geld.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
  • Thom, dank je wel, goed artikel weer. Ik heb het rapport waar Makarov zijn bekendheid mee verwierf even doorgescand .

    In afbeelding 22, pagina 50, is te zien dat ongeveer 50% van de bitcoins van individuele bitcoin eigenaren bestaat uit bitcoins verworven vóór 2015 (4,1 miljoen van de 8,2 miljoen bitcoins bij individuele bitcoin eigenaren eind 2021) .

    Grote kans dat sleutels van een groot deel ervan verloren zijn, want dat was de tijd dat je pizza koeriers fooien gaf van 10.000 bitcoins.

    En dan laat je sleutels ervan ook wel eens slingeren, of je vergeet ze, niet waar? En dan vind je ze in tegenstelling tot fysieke sleutels never nooit meer terug. Ook niet in de maag van een vis. En grote kans ook dat dat dit de whales zijn waarmee Makarov de publiciteit wist te bereiken: de 0,01% met 5 miljoen bitcoin.

    Kortom een grote kans dat die lui met zoveel bitcoins (lees macht) net zo min bestaan als het beruchte Q-anon pedo netwerk van machtige mensen ( die ook via pizzerias schenen te werken,.., zou Makarov toch gelijk hebben;)
    En dat komt dan van een finance professor aan de London School of Economics (LSE).

    Kortom neem die man met een korreltje zout. Die zoekt gewoon aandacht. Niet dat wat ie zegt onzin is, maar het is wel suggestief geblabla vol gaatjes.
    Het mag duidelijk zijn dat Bitcoin allang als een belangrijke store of value werkt, ondanks de grote volatiliteit (en ondanks de zorgwekkend grote energiekosten voor de planeet). Dat geeft juist aan dat het de toekomst heeft, alleen maar beter kan worden. De meeste parabool grafieken geven ook aan dat de waarde zal stabiliseren, kijk jullie artikelen er maar op na. Ja, ook die van Willie gerationaliseerde en gefermenteerde Wortel.

    disclaimer: ik heb het rapport niet helemaal nagespit, het zou dus kunnen dat Makarov bij zijn berekening toch rekening houdt met de mogelijkheid dat sleutels en dus vele bitcoins in die beginjaren zoek zijn geraakt, maar ik heb gezocht in zijn rapport en het niet kunnen vinden.

    29 juli 2022
  • Om je vraag “Kan bitcoin zich sterk houden tegenover andere cryptocurrency’s?”

    Inderdaad is er lijkt me een kans bitcoin krachteloos kan worden tov andere cryptocurrency’s.

    Maar dat is dan niet omdat het geen store of value is, maar omdat het een dinosaurier wordt en de hoge energiekosten gewoonweg niet meer gepikt worden door het publiek (publieke opinie werkt sterk, vraag Ali B maar)

    De reactie op de merge van ethereum (half september, resultaat >99% minder energiekosten) eind dit jaar zou wat uitsluitsel kunnen geven voor dit doemscenario voor bitcoin-fans.

    Normaal gesproken profiteert alle crypto van zo’n eth-merge (zoals ook andere coins profiteren van de btc-halvings), maar zou best kunnen dat bitcoin achterblijft. En bijv ethereum zelf veel meer de functie van store of value overneemt. Gewoonweg omdat we die arrogantie van bitcoin-dino’s niet meer accepteren.

    29 juli 2022