Kan Europa profiteren van verdeeldheid in VS? Crypto-industrie staat voor keuze

Politici willen over het algemeen meer regels voor de crypto-industrie, maar willen tegelijkertijd ook een aantrekkelijk klimaat bieden voor ondernemers. Het lijkt of de VS door zal slaan in regelgeving en dat Europa hiervan de vruchten kan plukken door Amerikaanse cryptobedrijven hier naar toe te halen.

Overigens kijken deze bedrijven niet alleen naar Europa, maar zien ze ook dat Azië de regelgevende teugels laten vieren.

Europa krijgt beste regels voor crypto

Op 26 februari schreef het internationale politieke medium Politico dat de Europese Unie ons continent begint te pitchen als een gastvrije plek voor cryptobedrijven om zich te vestigen. Ze citeren hiervoor Stefan Berger. Dit is een Duitse politicus die aan de basis staat van Markets in Digital Assets (MiCA).

‘Europa zal het beste raamwerk ter wereld hebben waarin bedrijven zich kunnen ontwikkelen. We zullen alles hebben wat je nodig hebt voor een werkbare markt.’

Naar verwachting zal MiCA in 2024 gelanceerd worden in de EU. Volgens de Spaanse parlementariër Ernest Urtasun is MiCA niet perfect en zal deze moeten worden bijgeschaafd. Hij hielp Berger bij het opstellen van deze nieuwe regelgeving.

‘MiCA is een positieve stap in de goede richting, maar het is zeker niet perfect of compleet. Er moet meer werk worden verzet om te reageren op de uitdagingen op het gebied van regelgeving en toezicht die we vandaag zien.’

Wat is MiCA?

Het MiCA-framework heeft tot doel juridische duidelijkheid en consumentenbescherming te bieden in de snel evoluerende digitale activamarkt en een gelijk speelveld te creëren voor alle marktdeelnemers.

Het MiCA-voorstel stelt een uitgebreid regelgevingskader vast voor uitgevers, dienstverleners en handelsplatforms van digitale activa. Het omvat regels over vergunningen, kapitaalvereisten, governance en transparantie, evenals maatregelen ter bestrijding van witwassen van geld en financiering van terrorisme.

Het voorstel bevat ook een kader voor stablecoins, die digitale activa zijn die zijn ontworpen om een stabiele waarde te behouden ten opzichte van een bepaalde valuta of activum.

Europa loopt voor op VS

Toch, ondanks dat er veel verbeteringen mogelijk zijn en de regels pas volgend jaar van toepassing zullen zijn, loopt Europa ver voor op de Verenigde Staten. Politico schrijft:

‘Industrieleiders maken steeds vaker de trans-Atlantische juxtapositie om te pleiten voor duidelijkere regelgeving, aangezien Amerikaanse agentschappen tientallen jaren oude regels voor handel en bankieren in de crypto-wereld beginnen op te leggen.’

Er zijn geen nieuwe regels geschreven voor de crypto-industrie, in de Verenigde Staten zijn daarom oude bankregels van toepassing.

Ripple zou kunnen verhuizen

Advocaat James Finlan benadrukte dat Ripple een goed voorbeeld zou kunnen worden. Mocht de Amerikaanse financiële waakhond SEC dit jaar de zaak tegen het fintech-bedrijf winnen, dan zou de toekomst voor crypto in de Verenigde Staten erg somber kunnen worden.

Brad Garlinghouse, directeur van Ripple, zei ooit dat zijn bedrijf uit de VS zal vertrekken als ze de rechtszaak verliezen tegen de SEC. Ze zijn in Ierland al bezig om een voet tussen de Europese deur te krijgen.

Verdeeldheid in Amerika

Als je dacht dat de polarisatie in Nederland allesbepalend is, dan zou je het Amerikaanse nieuws eens moeten volgen. Ook rondom crypto zijn Democraten en Republikeinen diep verdeeld. Naast de twee politieke partijen zijn er ook nog directeuren van onder andere de SEC en de CFTC die een mening hebben over hoe crypto te reguleren.

Aan het ene uiterste bevinden zich mensen als Elizabeth Warren en Gary Gensler, die de industrie simpelweg kapot willen maken. Aan de andere kant staan politici als Tom Emmer en Cynthia Lummis die het willen omarmen.

Cynthia Lummis bekleedt namens de Republikeinen de functie van Senator en somt op: de Europese Unie is ons voor. Zwitserland is ons voor. Australië is ons voor. Engeland is ons voor.’

Die mening wordt gedeeld door Susan Friedman, internationaal beleidsadviseur bij Ripple. ‘We verwachten volledig dat Europa in de toekomst een natuurlijke hub wordt voor verantwoordelijke deelnemers.’

Kristin Smith, directeur van de Blockchain Association, gaat nog een stap verder. Zij heeft het gevoel dat Amerikaanse regelgevers zich bemoeien met dingen die niet hun verantwoordelijkheid zijn.

‘Politici en regelgevers bombarderen crypto, het lijkt of ze proberen alles binnen hun autoriteit te gooien, en mogelijk zelfs hun autoriteit overschrijden, en we denken dat dat kortzichtig is. Dit is slecht voor het vermogen van de VS om te kunnen concurreren.’

Azië bestaat ook nog

We gaan het zien de komende jaren. Het is zeker geen gegeven dat veel Amerikaanse bedrijven de overstap maken naar Europa, of dat start-ups kiezen voor ons in plaats van de VS.

Want op de achtergrond loert ook nog Azië, en daar zijn genoeg plekken waar fintech en crypto zich maar al te graag vestigen. Dit jaar komt daar ook nog eens Hong Kong bij.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.