Kan Rusland de sancties omzeilen met crypto?

De oorlog in Oekraïne duurt voort en de sancties in Rusland nemen steeds serieuzere vormen aan. Toch denken sommigen dat Rusland eventueel crypto kan gebruiken om deze sancties te ontlopen. Jake Chervinsky, hoofd van het beleid van The Blockchain Association, vertelt hier meer over op twitter.

‘Bezorgdheid over crypto totaal ongegrond’

“Bezorgdheid over het gebruik van crypto’s voor het omzeilen van sancties is totaal ongegrond”, zegt Chervinsky op twitter. “Ze begrijpen fundamenteel niet hoe sancties werken, hoe cryptomarkten werken en hoe Poetin eigenlijk probeert om sancties te verzachten.”

Door middel van een Twitter-‘thread’ legt hij uit waarom Putin de sancties niet kan ontwijken met crypto. De eerste uitspraak is erg gefixeerd op de VS, dus in dit artikel wordt dit vergeleken met de sancties vanuit de EU.

Hoe het werkt in de VS

Hij begint met de uitleg over een sanctielijst, die wij in de EU ook kennen. “In de VS wijst het Office of Foreign Assets Control (OFAC) specifieke doelwitten voor sancties aan, zoals personen, bedrijven en regeringen”, zegt Chervensky. “Deze worden omschreven in de Specially Designated Nationals And Blocked Persons (SDN) lijst. Het is voor elk persoon in de VS illegaal om transacties te verrichten met zo’n persoon.”

Chervensky voegt daar aan toe dat het niet uitmaakt of iemand nou dollars, goud, schelpen of bitcoin gebruikt. “Er is geen enkele reden om te denken dat het bestaan van crypto een van hen zal overtuigen om moedwillig sanctiewetten te overtreden, met het risico op boetes of gevangenisstraf.”

De Europese variant

In de EU hebben we zo’n zelfde lijst, genaamd het Financial Sanctions Database – FSF Platform. Het is ook in de EU illegaal om transacties te verrichten met iemand in deze lijst. Je moet een gratis account aanmaken om deze personen, bedrijven en regeringen in te zien. Meer informatie staat op de pagina van de RVO.

De RVO meldt op deze pagina dat ‘de tegoeden in de EU, van onder meer president Poetin, de Russische minister van Buitenlandse Zaken en leden van de Doema zijn bevroren.’

SWIFT-sancties hebben een alternatief

Wat betreft de SWIFT-sancties, waardoor Russische banken geen transacties meer kunnen doen met buitenlandse branchegenoten, denkt Chervinsky niet dat crypto een vervanging kan zijn. “SWIFT is een berichtendienst, maar dit is niet hetzelfde als Rusland verbannen uit het mondiale financiële systeem”, aldus Chervensky in zijn tweets.

Het doel van de SWIFT-sancties is om Rusland te beroven van diensten die door andere landen worden aangeboden. “SWIFT is een dienst. Rusland mag er geen gebruik meer van maken. Dat is de sanctie”, legt hij uit. “Sommige Russische banken kunnen nog wel overschrijvingen doen over de grens, ze kunnen alleen SWIFT daar niet meer voor gebruiken.”

Hij vertelt dat crypto niet veel anders is. “Kan crypto sancties verzachten door een alternatief te bieden voor SWIFT? Niet echt”, zegt Chervinsky. “Als Rusland een alternatief wil, zullen ze veel eerder China’s CIPS gebruiken dan een publiek netwerk dat ze niet kunnen controleren. Hoe dan ook, er is toch niemand in de vrije wereld die zaken met hen wil doen!”

Cryptomarkten lonen zich niet

Volgens Chervensky zijn cryptomarkten ook te klein, te duur en te transparant om nuttig te zijn voor de Russische economie. “Cryptomarkten zijn om te beginnen dun”, waarmee hij bedoelt dat er weinig actieve deelnemers zijn aan de koop- of verkoopzijde.

“Daarnaast zijn handelsparen voor roebels zeldzaam. Met Rusland afgesneden van de crypto-industrie van de wereld, kunnen ze lang niet genoeg liquiditeit genereren om ertoe te doen. Rusland kan ook zijn sporen niet verbergen met crypto.”

Rusland had geen crypto meegenomen in sanctie-strategie

Chervensky meldt dat Poetin jaren bezig is geweest om Rusland ‘sanctie bestendig’ te maken. “Crypto maakt geen deel uit van zijn plan. De strategie van Poetin omvatte het diversifiëren van de Russische reserves in Chinese yuan en goud, het verplaatsen van de handel naar Azië, en het naar het binnenland brengen van de productie. Poetin had crypto-infrastructuur kunnen bouwen als hij dat wilde. Maar dat deed hij niet. Er is geen reden om te denken dat hij dat nu wel zal doen, of zou kunnen doen.”

“Het is belangrijk om te begrijpen dat de huidige sancties gericht zijn, niet alomvattend. Het doel is niet om gewone Russische burgers te kwetsen. We zijn erg blij om te zien dat ze hun roebels dumpen voor niet-Russische digitale activa. Er is genoeg liquiditeit voor deze burgers, maar niet voor oligarchen”, aldus Chervinsky.

Delen:

Kasper is een journalist met een hart voor crypto. Hij filtert het brede scala van nieuws en zorgt dat dit op een begrijpelijke manier terecht komt bij het publiek. Dit doet hij vaak met onderbouwing van technische analyses.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.