Als bitcoin onder 10.000 dollar blijft, neemt kans op altseason toe

Bitcoin blijft de koning op de cryptomarkt, als de koers van de grootste cryptocurrency stijgt of daalt, dan beweegt de rest van de markt mee. Daarnaast zie je dat door de agressieve monetaire expansie van de Federal Reserve en de ECB de belangstelling voor bitcoin toeneemt. Maar nu de koers tussen de 9.500 en 10.000 dollar blijft hangen, hebben altcoins alle ruimte om te knallen.

Bijna verdubbeling van aantal adressen

Er zijn verschillende redenen denkbaar waarom het aantal investeerders en transacties op de cryptomarkt toeneemt, denk aan de geldpersen van de centrale banken maar ook aan de bitcoin halving. Die toename zie je aan de stijging van het aantal nieuwe adressen. Begin van dit jaar waren dat er 289.000, dat aantal is met 64% gestegen naar 474.000 nieuwe adressen. De laatste twee keer dat zo’n stijging zich voordeed was tijdens de rally halverwege 2019 en daar voor tijdens de bullmarkt eind 2017.

Gemiddeld 23 procent winst

Vergelijk je de marktwaarde met de gerealiseerde marktkapitalisatie (MVRV), dan zie je dat als een investeerder in de afgelopen 90 dagen bitcoin heeft gekocht, ze een gemiddelde winst van 23% hebben. MVRV toont de gemiddelde winst of verlies van alle bitcoins die momenteel in omloop zijn volgens de huidige koers.

Als de waarde van MVRV 2 is, betekent dit dat als alle houders hun bitcoin tegen de huidige prijs verkopen, zij gemiddeld x2 winst hebben. Ofwel, de MVRV vergelijkt de huidige prijs met de gemiddelde prijs waarvoor elke coin is gekocht. Hoe meer deze verhouding toeneemt, hoe meer mensen bereid zullen zijn om te verkopen en winst te pakken. Ligt het getal tussen de 0 en 1 dan is de markt ondergewaardeerd, de meeste investeerders staan dan in de min.

Op dit moment is de MVRV 1.23. Investeerders hebben dus gemiddeld 23% winst en hiervan kan een deel naar altcoins vloeien. En als dit optimisme aanhoudt dan is ligt een nieuwe altseason op de loer.

Van bitcoin naar altcoin

Wat je veel ziet bij nieuwe bitcoinners is dat als ze winst hebben, ze risicovoller gaan investeren. Een deel van de winst wordt dan geinvesteerd in altcoins, waardoor altcoins kunnen stijgen als de bitcoin koers stabiel blijft. Deze trend is de afgelopen twee weken al zichtbaar onder middelgrote altcoins.

In de grafiek hierboven zie je de koersen van verschillende grote altcoins. De koers is niet in dollars, maar in bitcoins. Dat betekent dat de koers van bitcoin de lijn op 0% is. Zilliqa is de absolute winnaar en is met 163% gegroeid. Cardano (ADA) met 46%, relatieve nieuwkomer Crypto.com Coin (CRO) steeg met 40% en Vechain met 28%.

Mocht bitcoin niet boven de 10.000 dollar kunnen uitbreken, dan hebben altcoins alle ruimte om te groeien. Op een gegeven moment krijgen altcoins een steeds groter marktaandeel op de totale cryptomarkt ten opzichte van bitcoin. Als de bitcoindominantie voor langere periode blijft afnemen, dan spreek je van altseason.


Toon is hoofd Marketing & Communicatie bij BLOX. Zo nu en dan maakt hij er graag de tijd voor vrij om een bijdrage te leveren aan deze nieuwssite. Toon schrijft dan vooral over de opmerkelijke gebeurtenissen en zet zijn overtuigingskracht in om bitcoin onder het grote publiek bekend te maken. Hij was onder meer te gast bij NOS, RTLZ, De Telegraaf, FD, Marketingfacts, BNR, Quote, Satoshi Radio en Bitcoin Magazine.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.