Ray Dalio waarschuwt voor kapitaaloorlog Amerika en China, goed voor bitcoin?

Econoom Ray Dalio waarschuwt iedereen voor een mogelijke kapitaaloorlog tussen de Verenigde Staten en China. Hij is van mening dat dit verwoestende gevolgen kan hebben voor de dollar, wat mogelijk van invloed kan zijn op bitcoin. Maar hoe kan een kapitaaloorlog tussen de twee ruziënde grootmachten goed zijn voor bitcoin?

Kapitaaloorlog is slecht voor de dollar

Er zijn verschillende manieren waarop landen oorlog kunnen voeren. Er kan een woordenoorlog zijn, sancties kunnen worden opgelegd en in het allerslechtste geval worden de militaire spierballen getoond. Dalio waarschuwt juist voor een oorlog waarin twee landen elkaar constant financiële klappen geven. Hij zegt dat dit geen ondenkbaar scenario is.

‘Er is een handelsoorlog, er is een technologie-oorlog, er is een geopolitieke oorlog en er zou een echte oorlog kunnen zijn’, legde Dalio uit tijdens een uitzending van Sunday Morning Futures op de Amerikaanse zender Fox.

Sinds begin 2019 zijn de twee landen verwikkeld in een handelsoorlog, die er mede toe heeft geleid dat de koersen van goud en bitcoin zijn gaan stijgen. Beleggers die willen anticiperen op een handelsoorlog en bijbehorende economische reuring, begonnen dit jaar al bitcoin en goud in te slaan. Goud en bitcoin worden door sommige investeerders als veilig beschouwd. Een investering om je waarde in op te potten en veilig te houden. Mocht de kapitaaloorlog uit de hand lopen, dan is het niet ondenkbaar dat de bitcoin koers en de goud koers een vogelvlucht nemen.

Profiteren van confrontatie

Dalio zegt dat de Verenigde Staten hun eigen ergste vijand zijn, omdat ze de vinger niet van de gelddrukmachine kunnen halen, ook wordt het verkeerde monetaire beleid gevoerd. De schulden nemen dit jaar met biljoenen dollars toe, om de economie te redden van het coronavirus.

Een van de gevolgen van een kapitaaloorlog tussen de twee landen, is dat men niet meer in elkaars landen mogen investeren. Dalio denkt dat dit grote gevolgen voor de dollar kan hebben. Ook maakt hij zich zorgen over het vertrouwen in geld. ‘De dollar is niet langer gezond geld en de Fed heeft beloofd nog een biljoen te drukken, als onderdeel van het huidige stimuleringspakket.’

Bitcoin is juist gezond geld, er is een harde limiet van slechts 21 miljoen bitcoins. Dit wordt geforceerd door wiskunde en programmering, ook kan geen derde partij zoals een centrale bank dit aanpassen. Juist om deze reden kan bitcoin enorm profiteren van een kapitaaloorlog. Als het ene land het andere tegenhoudt om in een deel van de wereldmarkt te investeren, kan dit een vlucht van fiat naar een niet-soeverein activum zoals goud of Bitcoin veroorzaken.

Goud steeg al en bitcoin lijkt nu mee te doen

Naast de kapitaaloorlog zou er ook een valutaoorlog kunnen ontstaan. De Verenigde Staten en Europa zijn te laat met het ontwikkelen van een digitale dollar, terwijl China zich voorbereidt om een ​​eigen digitale valuta uit te rollen. Een digitale valuta, niet gebonden aan een land of centrale autoriteit, biedt veel voordelen in een wereld waar zelfs op dat vlak landen elkaar proberen te bestrijden.

Met een beetje fantasie, maar vooral met veel hoop, kun je een scenario schetsen waarbij bitcoin populairder wordt en kan fungeren als een neutrale, wereldwijde reservevaluta.


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.