Mark Karpelès van bitcoin exchange Mt Gox schuldig verklaard

Mark Karpelès, voormalig eigenaar van het beruchte en inmiddels opgedoekte exchange Mt. Gox, is schuldig bevonden door een Japanse rechtbank. Hij zou data en cijfers van zijn exchange hebben gemanipuleerd.

Manipuleren van administratie

Volgens The Wall Street Journal, vond de rechtbank in Tokio dat Karpelès schuldig was aan het onrechtmatig aanmaken van digitale records in de administratie. Hij is onschuldig bevonden voor twee andere aanklachten, namelijk verduistering en schending van vertrouwen.

Karpelès kreeg een voorwaardelijke straf van twee jaar en zes maanden en moet de komende vier jaar goed gedrag vertonen om gevangenisstraf te voorkomen.

‘Hij deed zijn uiterste best’

Het oordeel van de rechtbank komt bijna vijf jaar nadat Mt. Gox een verzoek tot faillissement indiende. Karpelès beweerde destijds dat zijn beurs was gehackt voor 850.000 bitcoin, hiervan is  een deel later weer terug gevonden.

Volgens The Wall Street Journal luidde het laatste pleidooi van de advocaten van Karpelès zo:

“Mt. Gox stortte niet in vanwege het onrecht van de beklaagde. Integendeel, de beklaagde probeerde elke dag zijn uiterste best te doen om de instorting te voorkomen. ”

Tien jaar vanwege verduistering

In december zette Japanse aanklagers in op een gevangenisstraf van tien jaar vanwege verduistering. De aanklagers beweerden dat hij ongeveer drie miljoen dollar aan klantenfondsen gebruikte voor zijn eigen persoonlijk gebruik.

Karpelès herhaalde zijn onschuld en verontschuldigde zich meerdere keren in de loop van de jaren. Hij zei ooit: “Ik had nooit gedacht dat dingen op deze manier zouden eindigen en het spijt me voor alles wat er gebeurd is en al het effect dat het had op alle betrokkenen.”

Liever bitcoin dan geld

In augustus vorig jaar heeft het Japanse faillissementsgerechtshof, dat aanvankelijk toezicht op de zaak hield, de kant van de schuldeisers gekozen. Zij dienden destijds een verzoekschrift in om de zaak te om te zetten naar een naar civiele rechtszaak.

Op die manier dachten de schuldeisers dat ze hun verloren gelden in bitcoin konden claimen, in plaats van in fiat.

Delen:

Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.