Oekraïne wil overbodige kernenergie gebruiken om bitcoin te minen
Het Oekraïense ministerie van Energie overweegt de bouw van een bitcoin-miningfarm om de overtollige kernenergie van het land te gebruiken.
Miners, kernenergie en ambtenaren
Ambtenaren van het ministerie waren vorige week in discussie met Yevhen Vladimirov, de vice-minister van Energie van Oekraïne voor digitale ontwikkeling. Andere aanwezige partijen waren Energoatom, het staatsbedrijf voor kernenergie van het land, en Hotmine, de Oekraïense fabrikant van bitcoin-miningmachines.
Vladimirov schetste een win-win situatie: het minen van bitcoin zou helpen de kernenergie van Oekraïne te gebruiken, de winst van Energoatom verhogen en de belastingkas van de overheid laten groeien.
‘Het idee om een datacenter op te richten op basis van een kerncentrale verdient natuurlijk aandacht omdat het Oekraïense UES ongebruikte basiscapaciteit heeft’, zei Vladimirov. ‘De constante belasting van kerncentrales zou extra winst kunnen opleveren voor het staatsbedrijf Energoatom en bedrijven in staat stellen om te opereren, dat ook belastingen betaalt en hierdoor bijdraagt aan de binnenlandse begroting.’
Concurreren met China
Het is niet duidelijk hoe groot het datacenter wordt als het voorstel zou worden afgerond, maar volgens een rapport van Data Center Dynamics zou het tussen de 250 en 500 megawatt kunnen zijn. Dit kan oplopen tot 2-3 gigawatt. Dit is vergelijkbaar met sommige grote Chinese bitcoin miningbedrijven. Tijdens het regenseizoen hadden ze vorig jaar ongeveer 3 gigawatt tot hun beschikking.
Om het voorstel van Oekraïne in gang te zetten, moeten volgens Vladimirov eerst bepaalde plooien worden gladgestreken. Deze omvatten onder meer regelgeving, juridische zaken en onderzoek naar de vereiste elektriciteit.
Volgende stap
Hotmine is ervan overtuigd dat Oekraïne wereldwijd voorop kan lopen op het gebied van cryptomining, juist door de aanwezigheid van kernenergie. De volgende stap voor Hotmine, Energoatom en het ministerie van Energie is het tekenen van een memorandum. Hierin worden specifieke maatregelen vastgelegd om een mining centrum op te richten.
Dit gesprek was een vervolg op een voorstel van afgelopen mei, toen de waarnemend minister van energie van Oekraïne, Olha Buslavets, Energoatom adviseerde om te overwegen om overtollige elektriciteit te gebruiken voor het minen van cryptocurrency’s.
Vorige maand kwam Oekraïne ook al in het nieuws, als het gaat om cryptocurrency’s. Het ministerie van Digitale Transformatie maakte bekend samen te werken met de Stellar Development Foundation om een digitale valuta van de Centrale Bank van Oekraïne te ontwikkelen. Het gevolg was dat de koers van Stellar vanaf dat moment door het dak ging.