Kidnappers gaan er vandoor met 160.000 euro aan bitcoin na ontvoeren Indiase vastgoedmagnaat

Een Indiase vastgoedmagnaat zag zijn ergste nachtmerrie werkelijkheid worden. De onfortuinlijke Arjun Bhargava is door drie mannen ontvoerd en vervolgens mishandeld en onder schot gehouden. Uiteindelijk werd het slachtoffer vrijgelaten nadat hij 8 bitcoin (ongeveer 160.000 euro) overmaakte naar de overvallers.

Drie uur mishandeld

De ontvoerders deden zich voor als vastgoedhandelaren en lokten de vastgoedmagnaat op die manier in de val. Arjun Bhargava werd bij aankomst meteen aan zijn handen en voeten vastgebonden, in een auto gegooid en naar een huis in Barabanki overgebracht. Daar is Bhargava vervolgens drie uur lang mishandeld.

Volgens zijn vrouw Nidhi Bhargava onthulde haar man uiteindelijk onder bedreiging van een pistool het wachtwoord van zijn account. Met die informatie konden de ontvoerders de 8 bitcoin van Bhargava naar hun eigen wallets sturen. “Ze dwongen mijn echtgenoot ook om geld naar hun bankrekening over te maken en openden het vuur nadat hij dat weigerde”, aldus een geschokte Nidhi Bhargava.

Gelukkig is Arjun Bhargava bij het voorval niet gewond geraakt en is hij na de transactie aan de kant van de weg gedumpt door de ontvoerders. De ontvoering markeert het eerste geval in India waarin de ontvoerders bitcoin als losgeld eisen.

Indiase politie heeft drie verdachten opgepakt

Het duurde niet lang voordat de Indiase politie de ontvoerders op het spoor kwam. Zij kregen namelijk een tip van een anonieme informant, die het voorval zag gebeuren en de nummerplaat van de auto in kwestie wist te noteren. “Vervolgens hebben we een val gezet en ze op dinsdag een park ingelokt, waar ze waarschijnlijk meer geld van de zakenman probeerden te stelen, en de drie mannen gearresteerd.

Twee van de mannen sloegen op de vlucht, maar kwamen in een modderig gedeelte van het park ten val. Daar zijn ze vervolgens in de boeien geslagen. De politie heeft inmiddels cashgeld, een pistool, drie usb-sticks, vijf mobiele telefoons en een auto in beslag genomen. Het is tot nu toe onduidelijk wat er met de 8 bitcoin van de zakenman is gebeurd. Zolang de ontvoerders de private keys van hun wallet niet prijsgeven, is het voor de autoriteiten onmogelijk om die terug te vorderen.

Bitcoin-overval in Nederland

Hoewel het voor India het eerste geval van een bitcoin-overval of ontvoering was, hebben we dit in Nederland al een paar keer eerder gezien. In december 2021 werd trendwatcher Vincent Everts in zijn eigen huis in Amsterdam onder schot gehouden terwijl hij midden in een livestream zat. “Fuck you! Wat is dit nu? Wat is er?”, roept Everts. Vervolgens roept buiten beeld iemand “bitcoin!”, waarop Everts reageert met: “Ik heb helemaal geen bitcoin.”

Uiteindelijk komt Everts met de schrik vrij en weet hij de overvallers ervan te overtuigen dat hij op dat moment niet bij zijn bitcoin kan. Everts heeft zijn bitcoin waarschijnlijk zodanig opgeslagen dat hij deze niet onmiddellijk kan versturen.

Dit soort voorvallen laten de keerzijde zien van de mogelijkheid om bitcoin compleet onafhankelijk van beschermde financiële instellingen te beheren. Als jij jouw bitcoin niet veilig genoeg bewaart, dan is het mogelijk dat overvallers je huis binnenkomen en daar eisen dat jij alles overmaakt. Zie het als een les en denk goed na over de manier waarop jij jouw crypto bewaart. Het beste is om dat op een manier te doen waarop het onmogelijk is om zomaar toegang tot jouw vermogen te krijgen. Bijvoorbeeld door met een tijdslot of een multi-signature opzet te werken.

Delen:

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.

Deze site is gericht op de Nederlandse markt. Klik hier voor België.