Knut Svanholm op Bitcoin Amsterdam: ‘het idee Bitcoin verandert onze manier van denken’

Het gaat vanaf vandaag tot en met vrijdag 14 oktober los in onze hoofdstad met Bitcoin Amsterdam. Dat driedaagse evenement betekent dat de grootste Bitcoin-filosofen ter wereld naar Nederland komen om hun ideeën over deze financiële revolutie te delen, zo ook de Zweedse auteur Knut Svanholm.

Het idee Bitcoin

Het bijzondere aan Bitcoin is volgens Knut Svanholm dat het voor een grote groep mensen zoveel meer is dan een simpele investering. “Het idee Bitcoin verandert onze manier van denken”, aldus Knut Svanholm tijdens zijn praatje. Hiermee doelt hij op tegenstelling tussen de absolute schaarste van bitcoin en de oneindige hoeveelheid fiatgeld. 

In het huidige financiële systeem zijn we gewend aan geld dat via inflatie langzaam waarde verliest. De boodschap die dit aan mensen overbrengt is dat het slim is om geld zo snel mogelijk uit te geven. Wat je dan krijgt is een consumptiemaatschappij zoals we die nu hebben.

Bitcoin heeft volgens Knut Svanholm de potentie om die manier van denken om te draaien. De absolute schaarste van bitcoin zorgt in theorie voor het tegenovergestelde, een vorm van geld die met het verstrijken van de tijd in waarde toeneemt. Dat kan zorgen voor een maatschappij die gericht is op sparen en de lange termijn, in plaats van consumptie en de korte termijn.

Waarom helpen Bitcoiners elkaar?

Tijdens zijn praatje vraagt Knut Svanholm zich ook af waarom Bitcoiners elkaar toch zo graag helpen. Het antwoord ligt volgens hem in de bijzondere econmische incentives van Bitcoin. Als jij mensen helpt die Bitcoin beter maken, dan help je daarmee ook jezelf. Knut Svanholm ziet dit als een mogelijke verklaring voor de hoge mate van hechtheid van de Bitcoin-gemeenschap.

Iedereen gelooft in hetzelfde idee, iedereen investeert in hetzelfde idee en samen bouwen Bitcoiners aan een betere wereld voor zichzelf. Dat is wat volgens Knut Svanholm het idee Bitcoin ook zo krachtig maakt. Dat klinkt misschien een beetje vaag, maar het is heel logisch als je erover nadenkt.

Iedere euro die jij in Bitcoin investeert, maakt het traditionele financiële systeem zwakker en bitcoin sterker. Binnen het huidige financiële systeem profiteert slechts een kleine groep van het monopolie op de geldpers, terwijl binnen Bitcoin, vanwege de absolute schaarste, iedereen profiteert van de groei van het ecosysteem.

Meer van dit

Als je dit soort filosofisch gewauwel over Bitcoin interessant vindt, check dan vooral de livestream van Bitcoin Amsterdam en houd deze nieuwssite in de gaten. Van 12 tot en met 14 oktober staat het programma van het grootste Bitcoin-evenement van Europa bol van fantastische sprekers. Overigens is het ook mogelijk om alle praatjes op je gemakje terug te kijken, dus je hoeft niet bang te zijn om dingen te missen.

Op het moment dat je dit leest zit de eerste dag er al grotendeels op, maar hebben we nog twee mooie dagen voor de boeg. Het grote doel van het evenement is om Bitcoin meer op de kaart te zetten in Nederland en de rest van Europa. Om het Europees continent te laten zien dat Bitcoin meer is dan een simpele investering, precies de boodschap die Knut Svanholm in zijn praatje deelde.


Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.