Koers analyse: volgt prijs litecoin dezelfde beweging als bitcoin?

Er wordt niet veel meer geschreven over litecoin, de cryptomunt van Charlie Lee. Toch moeten we deze cryptovaluta niet onderschatten, de munt staat momenteel op de zevende plek wat betreft totale marktwaarde. In deze koersanalyse nemen we je me naar de laatste ontwikkelingen van de koers van litecoin, en kijken we naar de waarde in euro.

Het grote plaatje: zelfde als bitcoin

Kijken we naar het grote plaatje, dan beweegt de koers van litecoin zich in één grote trendlijn naar beneden die meerdere malen wordt aangeraakt. Van 6 tot 8 januari probeerde de prijs van litecoin voor het laatst uit om uit deze trendlijn te breken, helaas zonder succes.

Net zoals bij bitcoin is er ook bij litecoin sprake van een ondersteuningszone. In deze zone begeeft de koers zich op het moment van schrijven. De support wordt gevormd tussen de 25 en de 27 euro.

Bearish pennant

Op het moment van schrijven lijkt de koers van litecoin zich te bewegen in een bearish pennant. En een vuistregel in de technische analyse is: beren zijn negatief. Zo’n formatie kan dus leiden tot een koersdaling. Een bearish pennent is een koersformatie die bestaat uit de volgende stappen:

  1. Voorafgaand aan de formatie daalt de koers.
  2. De koers beweegt zich daarna tussen twee trendlijnen in; de bovenste trendlijn is dalend, de onderste trendlijn is stijgend.

Dat zie je ook op onderstaande grafiek. De koers bevond zich al in een dalende trend, en daarna ontstond er een bearish pennant. Een candle op deze grafiek stelt vier uur voor:

Op de grafiek hierboven valt er nog iets op. De candles stellen de koers van litecoin voor, en de rode lijn stelt de koers van bitcoin op. De grafiek laat niet de waarde in euro’s zien, maar de procentuele verandering van de koers.

Litecoin volgt de koers van bitcoin op de voet, maar dan heftiger. En op het moment van schrijven staat de koers van litecoin vrijwel één op één met die van bitcoin.

Heeft de litecoin block halving invloed op de koers?

Er ligt nog iets in het verschiet voor litecoin wat positieve invloed op de koers kan hebben. Dit jaar nog is de litecoin block halving, waarschijnlijk rond 8 augustus 2019. De block halving houdt in dat de beloning voor litecoin miners wordt gehalveerd.

Dit kán het startschot zijn voor een volgende koersstijging. Dat zag je de vorige keer voorafgaand aan de litecoin block halving ook. Ook toen schuurde de koers tegen de trendlijn aan, en brak de koers uit voordat de block halving een feit was.

Of dat nu ook gaat gebeuren? Dat is natuurlijk geen enkele garantie. Maar de gelijkenis met de vorige keer is treffend.

Welke kant gaat de litecoin koers op?

Maar goed, terug naar nu. Wat zijn belangrijke zones om op te letten? Zoals altijd schetsen wij twee scenario’s:

Bearish

Daalt de waarde van litecoin? Dan ligt het ondersteuningsniveau tussen de 20 en de 22,50 euro. Deze zone is het dieptepunt van litecoin in 2018, dat midden december is bereikt.

Bullish

Maar stijgt de waarde van litecoin juist? Dan heeft het eerst een weerstand te doorbreken. Deze zone ligt tussen de 36 euro en 38 euro. De volgende weerstandszone bevindt zich tussen de 42 en 45 euro.

Disclaimer: De informatie in dit artikel is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot aan- of verkopen van cryptocurrencies. Het handelen in digitale valuta brengt een significant risico met zich mee en is op eigen risico.


Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.