Komen ICO’s terug? Japan stimuleert start-ups investeringen op te halen via crypto

Japan staat op het punt zijn durfkapitaallandschap te veranderen door start-ups nieuwe financiering te laten verwerven door de verkoop van digitale activa aka cryptocurrency.

Het doel? Japan wil nieuw leven blazen in het startup-ecosysteem van het land.

Crypto voor Japanse startups

Volgens een artikel van de Nikkei is de Japanse regering van plan dit voorstel al volgend jaar aan het parlement voor te leggen, waarmee een tijdperk van financiële innovatie wordt ingeluid dat de positie van Japan in het mondiale startup-ecosysteem opnieuw zou kunnen definiëren.

Traditioneel wordt de Japanse durfkapitaalomgeving als conservatief gezien in vergelijking met agressievere markten zoals Silicon Valley. Strenge regelgeving en een risicomijdende investeringscultuur weerhouden velen ervan om de markt te betreden. Bovendien zijn commanditaire vennootschappen, het voornaamste investeringsvehikel voor durfkapitaal in Japan, hoofdzakelijk beperkt gebleven tot conventionele activa.

Zijn dit ICO’s?

In de praktijk betekent dit dat crypto-startups crypto gaan verkopen aan investeerders en durfkapitaalfondsen. Dit lijkt verdacht veel op de hype van 2016 en 2017: ICO’s. Deze zogenaamde initial coin offerings werden echter aangeboden tijdens het wilde westen tijdperk van crypto, toen alles mocht en alles kon.

Grote kans dat Japan hier stukken strenger mee om zal gaan.

Veel vraag naar kapitaalinjecties

Uit data van Pitchbook blijkt dat er vraag is naar kapitaalinjecties in Japanse startups. Zo werd er in 2022 65 miljoen dollar geïnvesteerd in start-ups, maar dat is dit jaar al 321 miljoen dollar.

Deze ontwikkeling volgt op een toezegging van de Japanse regering vorig jaar om de investeringen in start-ups en andere sectoren van de economie te stimuleren, met als doel zowel menselijk kapitaal als financiële middelen te concentreren.

Als het voorstel wordt goedgekeurd, dan lijkt Japan eindelijk af te stappen van het almaar strenger wordende cryptobeleid. Zo kwamen er nieuwe regels bij voor stablecoins na de implosie van het Terra-ecosysteem.

Ook heeft Japan nieuwe anti-witwasregels voor cryptocurrency geïntroduceerd, waarbij zowel individuen als bedrijven de herkomst van activa moeten traceren en de afzender en ontvanger moeten identificeren. Dat kan je vergelijken met de regels die we hier ook hebben.

Stem jij BLOX naar de top? Laat je horen en maak kans op een prijs!

Geniet jij dagelijks van BLOX? Laat dan van je horen! BLOX is namelijk maar liefst twee keer genomineerd voor Website van het jaar in de categorieën ‘Financieel’ en ‘Financiële apps’! En om deze prijzen daadwerkelijk in de wacht te slepen, hebben wij jouw stem dubbel nodig. Stem dus snel op zowel de site als op onze app en maak ook nog eens kans op toffe prijzen! Stemmen kan tot en met 20 oktober. Kunnen we rekenen op jouw support?


Jerrymie Marcus komt uit de journalistiek en gelooft dat crypto de wereld kan verbeteren. Dat ondervond hij jaren geleden toen hij binnen een minuut waarde verzond naar zijn Indonesische familie. Bekend van o.a. Emerce, VPRO en EUclaim.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.