Koopt Facebook cryptogigant Coinbase?

Waarom versoepelt Facebook haar advertentiebeleid? Het is het gesprek van de dag op Twitter, Reddit en Facebook zelf. Zit er iets achter, of is het niets meer dan wat er in de aankondiging staat? Een overzicht van de geruchten op internet.

Gerucht 1: Facebook koopt Coinbase

Het gerucht dat Facebook Coinbase wil kopen verspreidt zich als een olievlek over het internet. Het verhaal gaat eigenlijk maar over één persoon: David Marcus.

Tot mei 2018 was Marcus hoofdverantwoordelijke voor Facebook Messenger. Sinds mei 2018 onderzoekt hij de toepassingen van de blockchaintechnologie voor het social mediaplatform. In de tussentijd trad hij aan tot de raad van bestuur van Coinbase. Samen met het nieuws van gisteren voedt dit de geruchten dat Facebook Coinbase wil gaan overnemen.

Nieuwsoutlet the Independent trok de stoute schoenen aan en vroeg het direct aan Coinbase en Facebook. Beide bedrijven waren niet bereikbaar voor commentaar. Wie zwijgt stemt toe?


Mocht Facebook het cryptobedrijf overkopen dan hoeven de medewerkers niet veel heen en weer te reizen. De twee bedrijven zijn praktisch buren, het is maar 35 minuten rijden.

Gerucht 2: Facebook ontwikkelt eigen cryptomunt

Maar heeft Facebook er meer belangen bij? Op internet geloven ook steeds meer mensen dat het social mediaplatform een eigen cryptocurrency wil gaan ontwikkelen. Waar komt dit gerucht eigenlijk vandaan?

Hiervoor moeten we teruggaan naar februari. In een interview met CNBC vertelde Marcus dat Facebook geen directe plannen heeft voor het ontwikkelen van een eigen cryptomunt. Maar hij laat wel ruimte over voor speculatie:

Op dit moment zijn betalingen met cryptocurrency nog erg duur en langzaam. Deze issues moeten eerst opgelost worden. Wanneer het zo ver komt, doen we er misschien wel iets mee.

Vooral de laatste zin van Marcus laat alle mogelijkheden nog open. Wat zouden de gevolgen zijn als Facebook een eigen cryptomunt introduceert? ‘Als platforms zoals Google, Twitter en Facebook hun eigen cryptomunt gaan ontwikkelen, dan is de impact enorm. Dit vanwege het enorme aantal gebruikers,’ vertelt Philipp Nunn aan the Independent. Nunn is CEO van de investeringsfirma Blackmore Group.

Mocht Facebook een eigen online valuta willen ontwikkelen, dan doen ze er goed aan lering te trekken uit Facebook Credit. Het creditsysteem bestond van 2009 tot 2013 en werd voornamelijk gebruikt voor online aankopen in spellen als FarmVille. Facebook Credit was overigens geen blockchaintoepassing.

Geruchten zijn geruchten

Dit zijn allemaal zaken die al wat langer spelen. Het nieuws van gisteren zorgt er echter voor dat de geruchtenmachine opnieuw op gang komt. Gaat het echt gebeuren? Facebook en Coinbase houden de kaken stijf op elkaar.

Frank Smits heeft zijn master behaald in Communicatie- en Informatiewetenschappen. Zijn specialisme is het analyseren van de koers. Frank voorziet een grote rol voor bitcoin in de digitale samenleving. Bekend van o.a. Twinkle Magazine en Internet Marketing Unie.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.