Na arrestatiebevel Do Kwon verdween er 3.313 bitcoin uit de kluizen van Luna Foundation Guard

De spectaculaire implosie van het Terra-protocol is alweer ruim vijf maanden geleden, maar staat bij iedereen nog scherp op het netvlies. In totaal ging er bij de ineenstorting van Terra voor 40 miljard dollar (ongeveer 38,8 miljard euro) aan vermogen verloren. Nu blijkt dat er kortgeleden 3.313 bitcoin van de Luna Foundation Guard naar twee crypto-beurzen buiten Zuid-Korea gestuurd is.

Wat is er aan de hand?

De Luna Foundation Guard is een stichting die oorspronkelijk opgericht was om de koppeling van de TerraUSD (UST) stablecoin te bewaken. In deze stichting bewaarde Terra zijn bitcoin-reserves die in uiterste nood ingezet moesten worden om UST te steunen. Het lijkt erop dat dit, in ieder geval met een deel van de bitcoin, niet gebeurd is. Volgens enkele verslaggevers van CoinDesk Korea zijn er 3.313 bitcoin vanuit deze stichting naar twee buitenlandse beurzen gestuurd.

Dit feit vond plaats kort na het arrestatiebevel voor Do Kwon, dat de Zuid-Koreaanse autoriteiten op 14 september uitvaardigden. Het heeft er alle schijn van dat Do Kwon deze fondsen zelf naar andere beurzen heeft gestuurd om zichzelf financieel te onderhouden. In totaal slaagde hij erin om 1.354 bitcoin richting KuCoin te sturen en 1959 bitcoin naar OKX. Do Kwon stuurde deze bitcoin vanaf Binance, wat betekent dat het niet om kleine duistere beursplatformen gaat.

Zuid-Koreaanse politie wil fondsen bevriezen

Het duurde niet lang voordat de Zuid-Koreaanse autoriteiten op het nieuws reageerden met het verzoek om de fondsen te bevriezen aan zowel KuCoin als OKX. Tot nu toe heeft alleen KuCoin dat verzoek gehonoreerd en zijn de autoriteiten door OKX vooral genegeerd. Do Kwon zelf is zich van geen kwaad bewust en geeft aan rustig thuis te zitten. In reactie op een volger die vraagt waar hij zich bevindt, zegt Do Kwon het volgende: “Ik schrijf code in mijn woonkamer.”

Dat Do Kwon niet zo rustig is als zijn uitspraken op Twitter doen vermoeden lijkt evident. Als er echt niets aan de hand is, dan zou Do Kwon in ieder geval zijn locatie delen met de autoriteiten. Dat hij niet op het arrestatiebevel van de Zuid-Koreaanse autoriteiten ingaat, zegt in principe genoeg over hoe Do Kwon daadwerkelijk over zijn situatie denkt. Ook nu zal Do Kwon ontkennen dat de 3.313 bitcoin niet door hem verplaatst zijn, maar echt geloofwaardig is het niet.

“Nul moeite om mezelf te verstoppen”

Via Twitter geeft Do Kwon aan “nul moeite” te doen om zichzelf te verstoppen. “Ik maak wandelingen en ga naar winkelcentra, het is onmogelijk dat mensen van crypto-twitter mij de afgelopen weken niet gezien hebben”, aldus Do Kwon op 26 september. In reactie op de vraag wat hij vindt van de ‘Red Notice’ van Interpol, geeft Do Kwon aan zich ook weinig zorgen te maken. Een Red Notice is een verzoek aan politie-eenheden van over de hele wereld om iemand op te sporen en te arresteren.

Do Kwon geeft aan gezocht te hebben in de publieke lijst van Interpol, maar dat zijn naam daar niet tussen staat. Het is dan ook de vraag of Interpol Do Kwon daadwerkelijk op deze lijst heeft gezet. Dat is alsnog mogelijk, omdat niet iedereen op de publieke lijst terechtkomt, het kan zijn dat ze bij publieke figuren als Do Kwon om bepaalde redenen besluiten dat niet te doen.

Thom heeft een juridische achtergrond, maar heeft de focus na zijn rechtenstudie volledig op bitcoin gelegd. Nu vult hij zijn dagen vooral met het lezen en schrijven over bitcoin. Thom bewaart zijn bitcoin niet thuis, maar in meerdere veilige kluizen. Verder heeft hij sinds kort ook een eigen nieuwsplatform.

Bezoek mijn Linkedin

Reacties
 • Mijn vraag is dan: Hebben we het hier dan over Luna2 – Terra of over Luna – Terra Classic?
  Want dat wordt mij uit dit verhaal niet geheel duidelijk.

  27 september 2022
 • Lulleman zoals altijd

  28 september 2022
 • Do kwon heeft niks meer te maken op welk vlak dan ook met Luna Classic. De mogelijke red notice heeft dan ook geen enkele invloed op LUNC buiten paniekreacties van mensen die niet volledig geïnformeerd zijn. LUNC is volledig in handen van de community.

  28 september 2022