Wat kunnen wij dit jaar van bitcoin verwachten?

Bitcoin blijft zich ontwikkelen. Ook in 2018 staat er nog van alles op de planning voor de digitale munt. In dit artikel leggen we de nadruk op de drie belangrijkste ontwikkelingen. We leggen uit wat het lightning network is én hoe smart contracts en atomic swaps werken.

Lightning network

Dit is wellicht de belangrijkste ontwikkeling van dit jaar. Het lightning network zorgt er namelijk voor dat bitcoin weer de snelle en goedkope betaalmethode wordt die het hoort te zijn.

Het lightning network werkt als een netwerk van betalingskanalen die parallel aan de bitcoinblockchain werken. Dat werkt zo: Stel dat je iedere week een biertje gaat drinken bij dezelfde kroeg. Als je dan in bitcoin wil betalen kan je samen met jouw kroeg een betalingskanaal openen.

Vanaf je gewone bitcoinwallet stort je een bedrag aan bitcoins in je lightning wallet. Met deze bitcoins kan je goedkoop en snel betalingen verrichten op alle kanalen die je hebt geöpend. Bijvoorbeeld die met je kroeg. Zo’n kanaal kan zo lang je wilt gebruikt worden.

Dit kan zo goedkoop en snel omdat een lightningtransactie buiten de reguliere bitcoinblockchain om werkt. Hierdoor hoeft er dus niet gemined te worden voor jouw transactie. Dat scheelt een hoop stroom en tijd waardoor de kosten ook aanzienlijk lager zijn.

Na verloop van tijd sluit je het kanaal en wordt automatisch de eindbalans opgemaakt. Deze wordt vervolgens weer bijgewerkt op de bitcoinblockchain. Iedere gebruiker van het kanaal krijgt hun resterende of verdiende bitcoins weer teruggestort op hun gewone wallet.

Smart contracts

Smart contracts zijn sinds kort mogelijk op het blockchainprotocol. Een smart contract kan je het beste zien als een contract dat zichzelf automatisch uitvoert. In essentie ligt dat vrij simpel. Een smart contract redeneert in termen van ‘if A then B’: Als ‘A’ gebeurt moet ik ‘B’ doen. Vervolgens doet het contract dat dan ook.

Op deze manier kan je bijvoorbeeld een bestelproces automatiseren. Stel dat je een frisdrankautomaat in je kantine hebt staan. Je kan dan samen met de frisdrankleverancier een smart contract (laten) opstellen en de frisdrankautomaat hier aan koppelen. Het smart contract houdt dan de voorraad van de automaat bij.

Wanneer deze onder een bepaald niveau komt te staan bestelt het smart contract automatisch nieuwe voorraad bij de leverancier. Hier hoeft geen mens aan te pas te komen.

Sterker nog: de leverancier zou een order picking robot aan het smart contract kunnen koppelen. Zodra er een order binnenkomt verwerkt de robot deze meteen.

De toepassingen van smart contracts zijn eindeloos. Hieronder vind je nog een toepassing waarbij smart contracts kosten en verwerkingstijd verlagen.

Atomic Swaps

Wil je euro’s voor dollars- of bitcoin voor een andere crypto omwisselen? Dan moet je voor die dienst nu nog geld aan een derde partij betalen. In de nabije toekomst is dit voor het omwisselen van crypto’s niet meer nodig. Een Atomic Swap maakt het mogelijk om met smart contracts twee verschillende crypto’s met elkaar te ruilen. Zo kan je zonder tussenpersoon (peer-to-peer) crypto’s kopen en verkopen voor andere crypto’s.

In dit voorbeeld wisselen we bitcoins voor litecoins. Dat werkt dat zo: Er wordt op beide blockchains een smart contract aangemaakt. Een op de Litecoinblockchain en een op de Bitcoinblockchain. Daar bovenop komt een smart contract dat beide smart contracts in de gaten houdt. Dit noemen we de Atomic Swap.

Een smart contract redeneert zo: Als A gebeurt dan moet ik B doen. ’A’ is in dit geval dat je bitcoins via het smart contract naar de koper stuurt.

Heeft de koper hetzelfde heeft gedaan met de litecoins? Dan geeft de Atomic Swap een seintje aan beide smart contracts en worden de bitcoins aan de koper uitgekeerd. Tegelijkertijd stuurt het litecoin-smart contract de litecoins naar jouw adres. Het seintje is in dit geval ‘B’ voor het smart contract.

Op deze manier heb je crypto’s verkocht zonder dat er een derde partij aan te pas kwam. Weer een stukje van Satoshi’s visie die werkelijkheid is geworden!

 

Delen:

Thijs is gastauteur bij BTC Direct. Hij doet niets liever dan de koers analyseren en schrijven. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij veel ervaring. Hij houdt zich namelijk al sinds zijn tienerjaren met blockchain bezig.

Bezoek mijn Linkedin

Geen reacties

Sorry, the comment form is closed at this time.